Viroloji Deneme Sınavı Sorusu #1159879

Mavi dil hastalığının kontrolü ve korunmasında alınması gereken önlemlerden biridir?


Virus taşıyıcısı olan immunotolere persiste enfekte hayvanların belirlenerek sürüden ayrılmasıdır.

Endemik bölgelerde koyunların korunması için en etkili ve pratik yol aşılamadır. Mavidil aşıları, monovalan veya polivalan (virusun birden fazla serotipini içeren) olarak hazırlanan attenüye virus aşılarıdır. Attenüye virus aşıları 3 hafta aralıkla 2 doz olarak uygulanmalıdır. Aşı tekrarı yılda bir kez yapılmalıdır.

Aşılama her yaştan hayvanlara yapılabilir, ancak mücadele programlarında 3 aylık hayvanlara tek doz olarak uygulanması önerilir. Aşı tekrarına gerek yoktur.

Yavaş enfeksiyon olması nedeniyle karantina süreci bu hastalıktan korunmada önemli katkı sağlamaz.

Hastalığın endemik olduğu bölgelerde enfekte sürüler karantinaya alınarak diğer hayvanlarla teması engellenmeli ve bulaşık ağıllar dezenfekte edilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Mavi dil hastalığının kontrolü ve korunmasında aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

  • Endemik bölgelerde koyunların korunması için en etkili ve pratik yol aşılama- dır. Mavidil aşıları, monovalan veya polivalan (virusun birden fazla serotipini içeren) olarak hazırlanan attenüye virus aşılarıdır. Attenüye virus aşıları 3 hafta aralıkla 2 doz olarak uygulanmalıdır. Aşı tekrarı yılda bir kez yapılmalıdır.

  • Sokucu sinek mücadelesine önem verilmelidir. Bu amaçla insektisitler kullanılabilir ve hayvanlar sinek popülasyonunun fazla olduğu zamanlarda kapalı yerlerde tutulabilir.

  • Gebe koyun ve inekler gebeliğin ilk yarısında aşılanmamalıdır. Gebeliğin ilkyarısında aşılanan hayvanlarda yavru atma ve konjenital anomaliler meyda-na gelebilmektedir.

  • Yeni doğan kuzular maternal antikorlarla korunmaları sağlandığı için 4-6 ay-dan önce aşılanmamalıdır.

Doğru cevap B' dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum