Viroloji Deneme Sınavı Sorusu #1093546

Aşağıdakilerden hangisi  organ ve dışkı örneklerinin hazırlanması aşamalarından biri değildir?


Uygun flekilde laboratuvara aktarılan organ ve dışkı örnekleri antibiyotikli
PBS içerisinde 1:10 oranında (1g / 9 ml) sulandırılır.

Homojenizatörde veya steril havanda ezilerek homojen hale getirilir. Bu işlem havanda yapılıyorsa ortama bir miktar steril kum ilave edilerek homojenizasyon kolaylaştırılır.

Elde edilen homojenat tülbentli beher glass’dan süzülerek kaba partikülleri ayrılır. Alttaki süzüntü santrifüj tüpüne alınır, oda sıcaklığında 1 gece bekletilir.

Süpernatant pastör pipeti yardımıyla başka bir tüpe alınır ve konsantre antibiyotik (penisilin ve streptomisin) ilave edilir.

Antibiyotiğin etkimesi için 1 saat oda sıcaklığında veya 1 gece (+4)°C ‘de bekletildikten sonra agara ekilerek bakteri kontaminasyonu yönünden kontrol edilir. Ekim yapılan agarlar 37°C’de 24-48 saat süreyle takibe alınır. Bu süreçte inokulum (-20)°C veya daha düşük bir ısıda dondurularak muhafaza edilmelidir. Agar kontrolünde bakteri üremesi gözlenmeyen örnekler hücre kültürüne ekim için hazırdır.


Yanıt Açıklaması:

Elde edilen homojenat tülbentli beher glass’dan süzülerek kaba partikülleri ayrılır. Alttaki süzüntü santrifüj tüpüne alınır, (+4)°C’de 3000 devir/dakika hızda 10 dakika santrifüj edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum