Web Okuryazarlığı Deneme Sınavı Sorusu #1156171

I. Bilgisayar virüsleri gibi kendi başlarına işlem yapabilirler. 

II. Zararlı program barındıran veya yükleyen bir programdır.

III. Kendilerini kopyalayıp dağıtsalar bile her kurbanın bu programı çalıştırması gerekir. 

IV. Hava durumu uyarı programının içine zararlı kodlar yüklenerek dağıtılması truva atına örnek verilebilir. 

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri en yaygın kötü amaçlı yazılımlardan biri olan Truva Atını açıklarken kullanılabilecek doğru bir ifade değildir


Yalnız I

I ve II

I ve III

II ve III

I, III ve IV 


Yanıt Açıklaması:

Truva atı zararlı program barındıran veya yükleyen programdır. Truva atları kullanıcıya kullanışlı veya ilginç programlar gibi görünebilir ancak çalıştırıldıklarında zararlıdırlar. Truva atları bilgisayar virüsleri gibi kendi başlarına işlem yapamazlar. Truva atları kendilerini kopyalayıp dağıtsalar bile her kurbanın bu programı çalıştırması gerekir. Truva atına örnek olarak kullanışlı bir programın bilgisayar korsanı (hacker) tarafından tahribata uğratılıp içine zararlı kodlar yüklenip dağıtılması verilebilir. Bu programlar paylaşım programları (P2P), bilgisayar saati ayarlama yazılımı ya da hava durumu uyarı programları gibi kullanışlı programlar olabilir.

Yukarıda da ifade edildiği gibi, truva atları bilgisayar virüsleri gibi kendi başlarına işlem yapamadıkları için I. maddede verilen ifade doğru değildir. Dolayısıyla, doğru cevap A şıkkıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum