Web Okuryazarlığı Deneme Sınavı Sorusu #595841

Web üzerinde kabul edilebilir ya da edilemez davranışları tanımlayan kurallar “web etiği” olarak adlandırılır. Aşağıdakilerden hangisi bu davranış biçimleri ve kurallar arasında sayılamaz?


Bir şey gönderirken muhafazakâr, alırken liberal olunmalıdır. Kişi provoke edilse bile “sert” mesajlar göndermemelidir.

Büyük ve küçük harfler birlikte kullanılmalıdır. Sadece büyük harf kullanımı sanki bağırıyormuş gibi anlaşılabilir.

Gönderilecek mesajın konu başlığında alıcının ilgi alanlarına göre dikkat çekici bir ifade yer almalıdır.

Bir mesaja duygusal yanıt vermeden önce aradan bir gece geçmesi beklenmelidir.

Eğer kişisel bir mesaj kazara bir liste veya gruba gönderilirse hemen ilgili kişi ve gruba birer özür mesajı gönderilmelidir.


Yanıt Açıklaması:

Web üzerinde kabul edilebilir ya da edilemez davranışları tanımlayan kurallar “web etiği” olarak adlandırılır. Bu kurallar üç başlık altında toplanmıştır. Bunlar sohbet ve e-posta iletişimini barındıran birebir iletişim, e-posta listeleri ve haberleşme gruplarını kapsayan çoklu iletişim, www yani web sistemini barındıran bilgi sistemleridir.

Bazı davranış biçimleri ve kurallar şu şekildedir:

  • Eğer kişiye gelmiş bir mesaj bir başka kişiye ya da bir gruba yönlendiriliyorsa (“forward” ediliyorsa) orijinal mesajın metni değiştiril- memelidir. Eğer mesaj kişisel nitelikte ise ve kişi mesajı bir başka kişiye ya da bir gruba yönlendirecekse öncelikle sahibinden izin alınmalıdır. Bir mesajı kısaltabilir ve sadece ilgili kısımlarını aktarabilir ancak bunu ya- parken gerekli özen gösterilmelidir.
  • E-posta ile asla zincirleme mektuplar gön- derilmemelidir. Zincirleme mektuplar İnternet’te yasaktır.
  • Bir şey gönderirken muhafazakâr, alırken liberal olunmalıdır. Kişi provoke edilse bile “sert” mesajlar göndermemelidir.
  • Gönderilecek mesajın alıcısının kültürünün, dilinin, eğlence anlayışının sizinkinden farklı olabileceği akılda tutulmalıdır. Özellikle alaycılık konusunda dikkatli olunmalıdır.
  • Büyük ve küçük harfler birlikte kullanılmalıdır. SADECE BÜYÜK HARF KULLANIMI SANKİ BAĞIRILIYORMUŞ GİBİ ANLAŞILABİLİR.
  • Bir mesaja duygusal yanıt vermeden önce aradan bir gece geçmesi beklenmelidir.
  • Gönderilecek mesajın konu başlığında içeriği ile ilgili bir ifade yer almalıdır.
  • Bir e-posta listesine ya da haberleşme grubuna herhangi bir mesaj göndermeden önce o listedeki mesajlar bir iki ay süreyle takip Böylece o grubun kültürüne aşina olunur.
  • Yazılanların geniş bir kitle tarafından görüleceği dikkate alınmalıdır. Bu kişiler arasında şu anki ya da gelecekteki iş arkadaşları da yer alabilir. Ne yazıldığına dikkat edilmelidir. E-posta listeleri ve haberleşme listelerinin çoğunlukla arşivlendiği ve yazılanların uzun süre diğer kişilerin erişebileceği hâlde tutulabildiği unutulmamalıdır.
  • Kişilerin kendi adlarına konuştukları ve kullandığı sözlerin kurumlarının görüşü olmadığı farz edilmelidir.
  • Bir mesaja yanıt verirken dikkatli olunmalıdır. Çoğunlukla yanıtlar asıl mesajın geldiği adrese gider ve çoğu zaman bu bir listenin veya grubun adresi Kazara kişisel bir mesaj büyük bir topluluğa gönderilebilir. En iyi yöntem “yanıtla(reply)” düğmesini tıklamak yerine alıcının adresini elle yazmaktır.
  • Eğer kişisel bir mesaj kazara bir liste veya gruba gönderilirse hemen ilgili kişi ve gruba birer özür mesajı gönderilmelidir.
  • Eğer bir kişi ile anlaşmazlığa düşülürse, yazışmalar liste ya da grup üzerinden değil, doğrudan eposta göndererek yapılmalıdır. Eğer üzerinde konuşulan konu tüm grubu ilgilendiriyorsa sonradan gruba bir özet me- tin
  • Genellikle bir mesajı gönderdikten sonra onu geri almak mümkün değildir. Sistem yöneticisi bile gönderilen bir mesajı geri almayı sağlayamayabilir. O nedenle bir mesajı göndermeden önce gerçekten de gön- dermek istenildiğinden emin olunmalıdır.
  • Eğer kişi kendisini bir tartışma içinde bulursa tartışmanın içeriğinin tartışan kişilere değil tartışmanın konusuna odaklanmasını sağlamalıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum