Web Yayıncılığı Deneme Sınavı Sorusu #1152465

Veriyi, alıcı cihaz tarafından okunabilir hale getirip, gönderilen verinin de alıcı cihaz tarafından nasıl okunacağını belirten OSI katmanı aşağıdakilerden hangisidir?


Uygulama

Sunum 

Oturum

Ulaşım

Data link


Yanıt Açıklaması:

Uygulama (Application): Kullanıcıya en yakın katmandır. Kullanıcıya e-posta, FTP, WWW(World Wide Web) gibi ağ servisleri sunar. Uygulamaların birbirleriyle iletişimini kontrol eder.

Sunum (Presentation): Veriyi, alıcı cihaz tarafından okunabilir hale getirir Gönderilen verinin, alıcı cihaz tarafından nasıl okunacağını belirtir.

Oturum (Session): İletişimdeki senkronizasyonu sağlar Uygulamalar arasındaki oturumları başlatır, sonlandırır ve yönetir.

Ulaşım (Transport): Gönderici ve alıcı arasındaki veri akışının kontrolü ve verinin alıcıya ulaştığından emin olur. Alıcı cihazın veriyi almaya hazır olup olmadığı ve veri gönderildikten sonra alıp almadığının kontrolünü yapar.

Ağ (Network): Gönderilen verinin hedefine ulaşması için rota seçimi yapılır. Verinin üzerine mantıksal IP (Internet Protocol) adresi yazılır. Bu adresler “Router” cihazları tarafından okunup uygun yollardan hedefine ulaştırılır.

Veri (Data link): Gönderilecek verinin elektronik sinyallere dönüştürülüp kabloya iletilmesini ve kablodan gelen elektronik  sinyallerin veriye dönüştürülmesini sağlar. Bu katmanda fiziksel adresleme (Media Access Control-MAC) yapılır.)

Donanım: Elektronik sinyallere dönüştürülen verinin taşınmasından sorumludur

Basit olarak, ağ cihazlarından, kablo ve elektronlarından oluşur.

Yorumlar
  • 0 Yorum