Web Yayıncılığı Deneme Sınavı Sorusu #1113994

google.com yerine www.gogle.com veya www.hotmail.com yerine www.hotmaik.com gibi yazım hatası ile elde edilen alan adı aşağıdakilerden hangisidir?


Domain Registries

Registration Fee

Typo Domain

Whois

Subdomain


Yanıt Açıklaması:

Domain Registries, firmaları ile anlaşması olan ve alan adı kayıt ve satış işlemlerine aracılık eden firmalar için kullanılan ifadedir. Örneğin godaddy, isimtescil, turhost, ihs.

Registration Fee, Alan adı değerlemesi yapılırken herhangi bir değeri olmadığını belirten ve sadece kayıt ücreti anlamına gelen ifadedir.

Typo Domain, Bir kelime veya kelime grubunun yazım hatası ile elde edilen alan adlarıdır. Typo alan adları, konuşma dilinden kaynaklanan hatalar ve klavyede harflerin birbirine yakın olması gibi sebeplerden ortaya çıkmıştır. Typo alan adları ile gerçek sitelere ait trafiğin bir kısmını sitenize çekerek veya gerçek site sahipleri tarafından alan adınızın satın alınmasıyla kazançlar elde edebilirsiniz. Örnek olarak; www.google.com yerine www. gogle.com veya www.hotmail.com yerine www.hotmaik.com gibi adreslerdir.

Whois, Bir alan adının kayıtlı olup olmadığını, kayıtlı ise kime ait olduğunu ve hangi firmaya kayıtlı olduğunu içeren bilgilerdir. Whois sorgusunda alan adı, kayıt edildiği firma (registrar), alan adı durumu (status), kayıt tarihi (creation date), bitiş tarihi (expiration date), name server bilgileri, idari, teknik ve ödeme sorumlusu iletişim bilgileri yer alır. Bir alan adını bilgilerini görüntülemek için who.is adresi üzerinden inceleyebilirsiniz.

Subdomain, Alt Domain (Subdomain). firmaadi.com seklinde alabileceğiniz, ana domaine bağlı fakat farklı bir hesap yaratabileceğiniz alan adları anlamına gelmektedir. Tek basına bir anlam ifade etmeyen ama alt domain ile anlamlı olan domain alınabilir. Subdomain domaininizin basına eklediğiniz ve arada . (nokta) bulunan domaindir. Örnegin www.anadolu.edu.tr adresine ait egazete.anadolu.edu.tr, ekampus.anadolu.edu.tr vb. sınırsız sayıda alt alan adları oluşturabilirsiniz. Internette bazı sitelerde alan adlarının basında bulunan www kısaltması aslında bir subdomaindir.

Yorumlar
  • 0 Yorum