Yakınçağ Avrupa Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #723064

Kırım Harbi’nin sonucunda Orta Avrupa’da Rus nüfuzunun kırılması ve Batılı ülkelerin denizaşırı ülkelere yönelik çıkarlarının ağırlık kazanması, hangi ülkenin siyasi birliğini oluşturmasında önemli birer etken olmuştur? 


İtalya 

Fransa 

Belçika 

İngiltere 

Avusturya 


Yanıt Açıklaması:

1850- 1870 yılları arasında kentleşme ve sanayileşme yan yana gelişmekteydi. Tekstil sanayii yaygınlaşmış, mühendislik ve ağır sanayi büyümüştü. Sanayi Devrimi’nin etkileri bir yandan toplumlardaki demokratik talepleri artırdığı gibi, ulusal bağımsızlık
ve bütünleşme arzularını da tetiklemişti. 1870 yılı itibarıyla Belçika, Fransa ve İngiltere’de demiryolu sistemleri tamamlanmış; Fransa ve İngiltere’nin ihracat ve ithalatı üç katından fazlasına çıkmıştı. Orta ve Doğu Avrupa’da ise siyasi birliğin sağlanamamış olmasından ve yaşanan toplumsal karmaşalardan dolayı sanayi ve ticaretteki büyüme çok daha yavaştı.
Kırım Harbi’nin sonucunda Orta Avrupa’da Rus nüfuzunun kırılması ve Batılı ülkelerin denizaşırı ülkelere yönelik çıkarlarının ağırlık kazanması, İtalya ve Almanya’nın siyasi birliklerini oluşturmasında önemli birer etken oldu.

Yorumlar
  • 0 Yorum