Yangın ve Yangın Güvenliği Deneme Sınavı Sorusu #1051916

Yaşanmış tahliye süreçlerinden elde edilen ve­rilere göre saptanan tehlike altındaki insanların ortak temel davranış modelleri aşağıdakilerden hangisinde yanlış verilmiştir?


İnsanların ilk içgüdüsü çevrelerinde kendi­lerini güvende hissetmek ihtiyacıdır; baha­nelere başvurarak etrafına ve kendine güven vermeye çalışırlar.

Özellikle yönlendirme işaretleri belirsiz ve/ veya tutarsız olduğunda, eylem arayışında bulunurlar. Ne yapılacağı, nasıl mücadele edileceği, binadan nasıl uzaklaşılacağı hu­suslarında değerlendirmeler yaparlar.

Yangın anında gerçekçi ve fedakâr olarak hareket ederler. Kaçma ya da mücadele etme kararlarını değerlendirerek sorumlu­luk alırlar.

Tahliye hareketine başlamadan önce güzergâh planı yaparlar ve genellikle her zaman kullanılan bildikleri yolları kullanırlar.

İtfaiye ekipleri gelene kadar yangını söndürmeye çalışırlar.


Yanıt Açıklaması:

Yaşanmış tahliye süreçlerinden elde edilen verilere göre tehlike altındaki insanların ortak temel davranış modelleri saptanmıştır. Genel itibarıyla bu davranış modelleri aşağıdaki şekilde özetlenebilir [3]:


• İnsanların ilk içgüdüsü çevrelerinde kendilerini güvende hissetmek ihtiyacıdır; bahanelere başvurarak etrafına ve kendine güven vermeye çalışırlar.
• Özellikle yönlendirme işaretleri belirsiz ve/ veya tutarsız olduğunda, eylem arayışında bulunurlar. Ne yapılacağı, nasıl mücadele edileceği, binadan nasıl uzaklaşılacağı hususlarında değerlendirmeler yaparlar.
• Yangın anında gerçekçi ve fedakâr olarak hareket ederler. Kaçma ya da mücadele etme kararlarını değerlendirerek sorumluluk alırlar.
• Tahliye hareketine başlamadan önce güzergâh planı yaparlar ve genellikle her zaman kullanılan bildikleri yolları kullanırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum