Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1350790

İdare mahkemeleri hakkında aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


İdare mahkemesinde görülen ve yetkili idari makam tarafından yapılmadığı iddia edilen idari işlemin konu edinildiği dava, tam yargı davası niteliğindedir.

Belediyenin, kazı çalışması sırasında vatandaşın evinin temeline zarar vermesi sebebiyle açılan ve idare mahkemesinde görülen dava, iptal davası niteliğindedir.

Dava konusu işlemin unsurlarının hukuka uygun olduğunu tespit eden idare mahkemesi yine de söz konusu işlemi yerinde bulmayıp iptal edebilir.

İdari işlemi hukuka aykırı bulduğu için iptal eden idare mahkemesi, kararında işlemi hukuka uygun halde yenide tesis edebilir.

İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda hüküm bulunmayan hallerde açıkça atıf yapılan konularda Hukuk Muhakemeleri Kanunu uygulanacaktır.


Yanıt Açıklaması:

İptal davası, hukuka aykırı bir idari işlemin, idari yargı yerlerince iptal edilmesini sağlayan bir dava türüdür. İptal davası, 2577 sayılı Kanun’un 2. maddesinin 1. bendine göre;" İdari işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile, hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için, menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan" davalar olarak tanımlanmıştır. İdari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan muhtel olanlar tarafından açılan tam yargı davaları ise, ilke olarak, adli yargıdaki hukuk mahkemelerinde görülmekte olan edim davalarına benzerler. Bu dava türü ile, idare hukuku alanında, ihlâl edilmiş bir hakkın yerine getirilmesi ya da uğranılan zararın giderilmesi istenir. İdari yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlıdır. İdari yargı yerleri; yerindelik denetimi yapamazlar, yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya idarenin takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı veremezler (2577 s. K. m. 2/2). İdari yargılama usulü ile ilgili bütün kurallar, 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu'nda düzenlenmemiştir. 2577 sayılı Kanun’da hüküm bulunmayan hallerde, açıkça atıf yapılan konularda Hukuk Muhakemeleri Kanunu uygulanacaktır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum