Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1208372

O¨zel Görevli Hukuk Mahkemeleri (Uzmanlık Mahkemeleri) hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


O¨zel görevli mahkemeler arasında asliye ticaret mahkemesi, aile mahkemesi, iş mahkemesi, tüketici mahkemesi, kadastro mahkemesi, icra mahkemesi, fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesi bulunmaktadır.

Asliye ticaret mahkemeleri, asliye hukuk mahke- mesinin görevine giren ticari dava ve işlerin çözüm- lendiği özel görevli, ilk derece yargı yerleridir (6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu m. 5; 5235 s. K. m. 5).

asliye ticaret mahkemesi ileasliye hukuk mahkemesi ve diğer hukuk mahke- meleri arasındaki ilişki “görev” ilişkisi olup, budurumda göreve ilişkin usul hükümleri uygula- nır (6102 s. K. TTK m. 5/3).

İşi çok olan yerlerde dahi, Adalet Bakanlığınca, asliye ticaret mahkemesinin birden fazla dairesi kurulamaz.

Bu durumda, her daireye bir nu- mara verilir ve bundan sonra, her daire kendi numa- rasıyla anılır. (Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi gibi). Bir yerde, birden fazla asliye ticaret mahkemesi (dairesi) kurul- muşsa, bu mahkemelerin hepsi aynı seviyededir vearalarındaki ilişki, “iş dağılımı” ilişkisidir


Yanıt Açıklaması:

İşi çok olan yerlerde, Adalet Bakanlığınca, Ha^kimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşüalınarak, asliye ticaret mahkemesinin birden fazla dairesi kurulabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum