Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1350711

Tacir (A); üç çocuğunun kullanması amacıyla her birine  (X) işletmesinden 40.000 TL değerinde bilgisayar satın almıştır. Ancak her üç bilgisayar da satın alındıktan bir hafta sonra bozulmuştur. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Bilgisayarların değeri 50.000 TL'nin altında olduğu için, (X) işletmesine karşı açılacak davada sulh hukuk mahkemesi görevlidir.

Bilgisayarların değeri 30.000 TL'nin üzerinde olduğu için, (X) işletmesine karşı açılacak davada sulh hukuk mahkemesi görevlidir. 

Kişisel kullanım için bilgisayar satın almış olan (A)'nın (X) işletmesine karşı açacağı davada tüketici mahkemesi görevlidir. 

(A)'nın tacir sıfatına sahip olması nedeniyle (X) işletmesine karşı açılacak davada asliye ticaret mahkemesi görevlidir. 

(X) işletmesi tacir sayılacağı için, bu işletmeye karşı açılacak davada asliye ticaret mahkemesi görevlidir. 


Yanıt Açıklaması:

C şıkkı doğru, diğer şıklar yanlıştır. “Tüketici”; ticarî veya meslekî olmayan amaçlarla hareket eden, gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder. Tacir (A) ticari veya mesleki olmayan amaçla bilgisayarları satın almıştır. O halde görevli mahkeme tüketici mahkemesidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum