Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1350714

Bölge Adliye (istinaf) Mahkemeleri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Bölge adliye (istinaf) mahkemeleri, Adalet Bakanlığı'nın görüşü alınarak  Hâkimler ve Savcılar Kurulunun tarafından kurulur.

Kural olarak, her istinaf (bölge adlîye) mahkemesinde en az beş hukuk ve en az iki ceza dairesi bulunur.

İstinaf kanun yolunda, ilk derece mahkemesinin kararının yanlış bulunması halinde, sadece kararın bozulması ile yetinilir.

İstinafta hem maddî vakıa hem de hukuki denetim yapılmaktadır.

Bölge Adliye Mahkemelerindeki her daire, bir başkan ve beş üyenin katılmasıyla toplanır.


Yanıt Açıklaması:

A şıkkı yanlıştır. Bölge adliye (istinaf) mahkemeleri, bölgelerin coğrafi durumları ve iş yoğunluğu göz önünde tutularak belirlenen yerlerde, Hâkimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından kurulur. B şıkkı yanlıştır. Her istinaf (bölge adlîye) mahkemesinde en az üç hukuk ve en az iki ceza dairesi bulunur. Gerekli hallerde bu sayı artırılıp azaltılabilir. C şıkkı yanlıştır.İstinaf kanun yolunda, temyizden farklı olarak, ilk derece mahkemesinin kararının yanlış bulunması halinde, sadece kararın bozulması ile yetinilmeyip, duruma göre yeniden yargılama da yapılmaktadır.  D şıkkı doğrudur.  Temyizde, kural olarak sadece hukuka uygunluk denetim yapılırken, istinafta hem maddî vakıa hem de hukuki de netim yapılmaktadır. E şıkkı yanlıştır. Her daire, bir başkan ve iki üyenin katılmasıyla toplanır. Görüşmeler gizli yapılır, kararlar çoğunlukla verilir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum