Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1269161

Aşağıdakilerden hangisi, genel görevli, tek ha^kimli, ilk derece hukuk mahkemesidir?


Çocuk mahkemeleri

Fikri^ ve sınai^ haklar ceza mahkemesi

Ceza mahkemesi

Sulh hukuk mahkemesi

Kadastro mahkemesi


Yanıt Açıklaması:

Sulh hukuk mahkemeleri, genel görevli, tek ha^kimli, ilk derece yargı yerleridir (5235 s. K. m.5, II).

Sulh hukuk mahkemesinin görevleri, HMK’nda (5235 s. K. m. 6, I; HMK m. 4, 383) ve diğer bazı kanunlarda gösterilmiştir (örneğin, 1163 sayılı Kooperatifler K. m. 21, III; 634 sayılı Kat Mülkiyeti K. Ek Madde 1).

HMK’nun 4. maddesine göre, sulh hukuk mahkemeleri, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın; kiralanan taşınmazların, İcra ve İfla^s Kanunu’na göre ila^msız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da da^hil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları; taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davaları; taşınır ve taşınmaz mallarda, sadece zilyetliğin korunmasına yönelik olan davaları; HMK ile diğer kanunların, sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk ha^kimini görevlendirdiği davaları görür.

Bunun yanı sıra, çekişmesiz yargı işlerinde de görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir (HMK m. 383).

Sulh hukuk mahkemesinde, kural olarak basit yargılama usulü (HMK m. 316-322) uygulanır.

Yorumlar
  • 0 Yorum