Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1350706

Dosya kendisine gelen hukuk dairesi yapacağı ön inceleme sonucunda görevli olmadığı kanaatindeyse, varsa geçici hukuki koruma tedbirlerine dair talepler hakkında da karar vermek suretiyle dosyayı ............................................na gönderir.

Yargıtay'da dosyaların dairelere gönderilme süreci ile ilgili olarak yukarıda verilen cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru olarak tamamlar?


Hukuk Genel Kurulu

Yargıtay Büyük Genel Kurulu

Yargıtay Başkanlar Kurulu

Hukuk İşbölümü İnceleme Kurulu

Yargıtay Hukuk Daireleri


Yanıt Açıklaması:

Mahkeme, dava dosyasını Yargıtaya gönderirken, temyiz dilekçesinde gösterilmiş olan daire ismi (numarası) ile bağlı kalmaksızın, dosyanın görevli daireye gönderilmesini sağlar. Dosya kendisine gönderilen ilgili hukuk dairesi, yapacağı ön inceleme sonucunda işbölümü bakımından kendisini görevli görmez ise gerekçesiyle birlikte dosyayı görevli olduğu kanısına vardığı ilgili hukuk dairesine gönderir. Gönderme kararı üzerine dosya kendisine gelen hukuk dairesi yapacağı ön inceleme sonucunda görevli olmadığı kanaatindeyse, varsa geçici hukuki koruma tedbirlerine dair talepler hakkında da karar vermek suretiyle dosyayı Hukuk İşbölümü İnceleme Kuruluna gönderir. Kurul tarafından yapılan ön inceleme sonunda verilen işbölümüne ilişkin karar kesindir.

Yorumlar
  • 0 Yorum