Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1207976

Adli yargı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


çekişmeli yargı, tarafların uyuşmazlık içinde olduk- ları, sübjektif hakkı ihla^l edilen ya da ihla^l tehlike- sine maruz kalanın hukuki koruma istediği yargı türüdür.

C¸ekişmeli yargıda, davanın taraflarca açıl- ması ve yine taraflarca takip edilmesi kuralı geçerli değildir.

Medeni^ yargının asıl konusunu çekişmeli yargı oluşturur.

Mahkemelerin gördükleri işler arasında davalar, mahkeme kaleminin idaresi ve denetimi gibi gün- lük idari^ işler yanında, davadan farklı olarak bir maddi^ hukuk uyuşmazlığının çözümlenmesi nite- liğinde olmayan, fakat maddi^ hukuk kurallarının somut olaylara uygulanmasını içeren çok sayıda iş vardır. İşte, bazen bir resmi^ defterin sayfalarını mü- hürlemek gibi basit bir onaylamadan ibaret olan, bazen de bir kişiye vasi ta^yini gibi ilgililerin hukuki durumunu önemli şekilde etkileyen işler, çekişme- siz yargı olarak adlandırılmaktadır.

U¨lkemizde, çekişmesiz yargı, 01.10.2011 itiba- riyle yürürlüğe girmiş bulunan, 12. 01. 2011 günlü ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 382 ila^ 388. maddelerinde düzenlenmiştir.


Yanıt Açıklaması:

C¸ekişmeli yargıda, davanın taraflarca açıl- ması ve yine taraflarca takip edilmesi kuralı geçerlidir (tasarruf ilkesi ve taraflarca hazırlama ilkesi). 

Yorumlar
  • 0 Yorum