Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1208390

Aile mahkemeleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Aile mahkemeleri, aile hukukundan doğan dava ve işlerin bakılması amacıyla, 09. 01. 2003 gün- lü ve 4787 sayılı “Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun” (4787 s. K.) ile kurulmuş; özel görevli, üç ha^kimli, ilk derece yargı yerleri arasında yer alır.

Bu mahkemeler, Ha^kimler ve Savcılar Kurulu- nun olumlu görüşü alınarak Adalet Bakanlığınca, her ilde ve merkez nüfusu yüz binin üzerindeki her ilçe- de, asliye hukuk mahkemesinin derecesi olmak üzere kurulur (4787 s. K. m. 2, I). Adalet Bakanlığınca, Ha^kimler ve Savcılar Kurulunun olumlu görüşü alı- narak, aile mahkemesi kurulan il veya ilçelerden, işi çok olan yerlerde, o yerdeki aile mahkemesinin bir- den fazla dairesi kurulabilir (4787 s. K. m. 2, II).

Aile mahkemesi kurulamayan yerlerde ise, aile mahkemesinin görev alanına giren dava ve işler, o yerde bulunan sulh hukuk mahkemesince gö- rülür.

Ayrı aile mahkemesi kurulan yerlerde, aile mah- kemeleri ile asliye hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki, aile mahkemeleri ile sulh hukuk mahkeme- leri arasındaki ilişki ve aile mahkemeleri ile diğer özel görevli hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki bir “yetki” ilişkisidir.

Aile mahkemelerinin yargı çevresi, kurulduğu ilin veya ilçenin mülki^ sınırlarıyla belirlenir (4787 s. K. m. 2, I). Buna göre, kural olarak, illerdeki aile mahkemelerinin yargı çevresi, o ilin merkez ilçesi- nin mülki^ sınırlarıyla, ilçelerdeki aile mahkemele- rinin yargı çevresi de, o ilçenin mülki^ sınırlarıyla sınırlıdır. Gerek ildeki, gerekse ilçedeki bir aile mahkemesinin yargı çevresi, değiştirilemez.


Yanıt Açıklaması:

Aile mahkemeleri, aile hukukundan doğan dava ve işlerin bakılması amacıyla, 09. 01. 2003 gün- lü ve 4787 sayılı “Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun” (4787 s. K.) ile kurulmuş; özel görevli, tek ha^kimli, ilk derece yargı yerleri arasında yer alır.

Aile mahkemesi kurulamayan yerlerde ise, aile mahkemesinin görev alanına giren dava ve işler, o yerde bulunan asliye hukuk mahkemesince gö- rülür.

Ayrı aile mahkemesi kurulan yerlerde, aile mah- kemeleri ile asliye hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki, aile mahkemeleri ile sulh hukuk mahkeme- leri arasındaki ilişki ve aile mahkemeleri ile diğer özel görevli hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki bir “görev” ilişkisidir.

Aile mahkemelerinin yargı çevresi, kurulduğu ilin veya ilçenin mülki^ sınırlarıyla belirlenir (4787 s. K. m. 2, I). Buna göre, kural olarak, illerdeki aile mahkemelerinin yargı çevresi, o ilin merkez ilçesi- nin mülki^ sınırlarıyla, ilçelerdeki aile mahkemele- rinin yargı çevresi de, o ilçenin mülki^ sınırlarıyla sınırlıdır. Ancak, gerek ildeki, gerekse ilçedeki bir aile mahkemesinin yargı çevresi, Adalet Bakanlığı- nın teklifi üzerine Ha^kimler ve Savcılar Kurulunca değiştirilebilir (4787 s. K. m. 2).

Yorumlar
  • 0 Yorum