Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1219874

I. Şekli (Organik) anlamda yargı fonksiyonu  hukukî uyuşmazlıkları ve hukuka aykırılık iddialarını kesin olarak çözümleyen ve karara bağlayan bir devlet fonksiyonudur. 

II. Maddi anlamda yargı fonksiyonu  yargı organlarının fonksiyonu olup, yargı organlarının her türlü faaliyetini ifade eder.  

III. Geleneksel olarak devlette belli başlı üç fonksiyon vardır. Yasama fonksiyonu, yürütme fonksiyonu ve yargı fonksiyonu.  

Yukarıda yargı fonksiyonuna ilişkin verilen önermelerden hangisi/hangileri doğrudur? 


Yalnız III

I ve III

II ve III

I ve II

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Geleneksel olarak devlette belli başlı üç fonksiyon vardır. Yasama fonksiyonu, yürütme fonksiyonu ve yargı fonksiyonu. Şeklî (organik) anlamdaki tanımlamanın ölçütü, faaliyette bulunan makamdır. Bu ölçüt esas alındığında, yargı fonksiyonu, yargı organlarının fonksiyonu olup, yargı organlarının her türlü faaliyetini ifade eder.  Maddî anlamdaki tanımlamanın ölçütü ise, devletin fonksiyonlarının ifasında başvurulan işlemlerin içeriği, maddî niteliğidir. Bu ölçüte göre, yargı fonksiyonu, hukukî uyuşmazlıkları ve hukuka aykırılık iddialarını kesin olarak çözümleyen ve karara bağlayan bir devlet fonksiyonudur. 

Yorumlar
  • 0 Yorum