Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1269813

Aşağıdakilerden hangileri tüketici hakem heyetleri ile ilgili olarak doğrudur?

I Tüketici hakem heyetleri, bir başkan ile dört üyeden oluşan beş kişilik kurullardır.

II Heyetin çalışmalarına ve kararlarına esas olacak dosyaları hazırlamak ve uyuşmazlığa ilişkin raporu sunmak üzere raportör görevlendirilir.

III Yasal para sınırının altındaki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz.

IV Tüketici hakem heyetleri, görevi ve yetkisi dışında kalan başvuruları, tüketicinin başvuru yapabileceği yerleri de belirterek başvuru sahibine iade eder. 

V Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılır.

VI Tüketici hakem heyetlerince veka^let ücreti öde mesine karar verir. 


I, II, III

II, III, V

I, II, IV, V

II, III, IV, V

I, IV, V


Yanıt Açıklaması:

Ticaret Bakanlığı, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezlerinde ve gerekli görülen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluşturmakla görevlidir (6502 s.K. m. 66, 1; Tüketici Hakem Heyetleri THH- Yönetmeliği m. 5). Tüketici hakem heyet- leri, bir başkan ile dört üyeden oluşan beş kişilik kurullardır. Tüketici hakem heyetinin başkanlığı, illerde ticaret il müdürü, ilçelerde ise kaymakam veya bunların görevlendireceği bir memur tara- fından yürütülür. Tüketici hakem heyeti, belediye başkanının konunun uzmanı belediye personeli arasından görevlendireceği bir üye; baronun, mensupları arasından görevlendireceği bir üye; satıcının tacir olduğu uyuşmazlıklarda ticaret ve sanayi oda-

sının ya da bunların ayrı ayrı örgütlendiği yerlerde ticaret odasının; satıcının esnaf ve sanatka^r olduğu uyuşmazlıklarda, illerde esnaf ve sanatka^rlar odaları birliğinin, ilçelerde ise en fazla üyeye sahip esnaf ve sanatka^rlar odasının görevlendireceği bir üye ve tü- ketici örgütlerinin kendi aralarından seçecekleri bir üye olmak üzere başkan da^hil beş üyeden oluşur. Tüketici hakem heyetinin oluşumunun sağlanamadığı yerlerde noksan üyelikler, yönetmelikle belirlenen üyelik niteliklerine sahip Devlet memurları arasından illerde ticaret il müdürü, ilçelerde ise kaymakam tarafından tamamlanır (6501 s. K. m. 66, 2; THH Yönetmeliği m. 8-10).

Tüketici hakem heyetlerinde, heyetin çalışmalarına ve kararlarına esas olacak dosyaları hazırlamak ve uyuşmazlığa ilişkin raporu sun- mak üzere raportör görevlendirilir (6502 s. K. m. 67/2). Tüketici hakem heyetlerinin kurulması, çalışma usul ve esasları, raportörlerin nitelikleri ile bilirkişilik müessesesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar yönetmelikle belirlenir. (6502 s. K. m. 72). Bu çerçevede, Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği (bkz. RG 27.11.2014, sa. 29188) ile Tüketici Hakem Heyeti Raportörlüğü Yönetmeliği (bkz. RG 27.11.2014, sa. 29188) çıkarılmıştır.

Yukarıda da değinildiği üzere, yasal parasal sı- nırın altında bulunan uyuşmazlıklarda (ilçe veya il) tüketici hakem heyetlerine başvuru zorunludur (6502 s. K. m. 68/1). Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz. Bununla birlikte, bu düzenleme, tüketicilerin ilgili mevzuatına göre alternatif uyuş- mazlık çözüm mercilerine başvurmasına engel değildir (6502 s. K. m. 68/5).

Tüketici hakem heyetleri, görevi ve yetkisi dı- şında kalan başvuruları, tüketicinin başvuru yapa- bileceği yerleri de belirterek başvuru sahibine iade eder (THH Yönetmeliği m. 6, 5).

Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bu- lunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir (6502 s. K. m. 68/3). Tüketici hakem heyetleri kendilerine yapılan başvuruları gereğini yapmak üzere kabul etmek zorundadır (6502 s. K. m. 68/2).

Tüketici hakem heyetinin verdiği kararlar taraf- ları bağlar (6502 m. 70) ve bu kararlar, 2004 sayılı İcra ve İfla^s Kanunu’nun ila^mların yerine getirilmesi hakkındaki hükümlerine göre yerine getirilir. Tüketici hakem heyetlerince veka^let ücreti ödenmesine karar verilemez.

Yorumlar
  • 0 Yorum