Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215309

"TEBLİGAT YAPILACAK ZAMAN VE TEBLİGAT İC¸İN UYULACAK SU¨RELER" ile ilgili olarak hangisi doğrudur?


Yabancı ülkelere gönderilecek ve içinde belirli bir zaman belirtilen (örneğin, belirli bir günde ya- pılacak duruşmada hazır bulunulması gibi) tebliğ evrakının, tebliği çıkaran merci tarafından, tebliğ- de belirtilen günden en az 12 ay önce ilgili bakanlığa gönderilmesi gerekir.

Yönetmeliğe ekli örneklerde belirtilen basılı evrakın siyah renkte olması gereklidir.

Uygulamada, tebligatı çıkaran merciin bu hususları dikkate almaması du- rumunda, geç tebligattan dolayı sorumlu olmamak için, posta merkezleri tarafından tebligatın kabul edilmediği veya çıkaran merciye tebligatın iade edildiği görülmektedir.

Yö- netmeliğin 16. maddesine göre, muhatabın adres kayıt sistemindeki adresine tebligat yapılması ge- reken durumda (yani bilinen adrese yapılan tebli- gatın başarısız olması ha^linde, artık o adreste fiilen bulunmasa dahi muhatabın adres kayıt sisteminde- ki adresine tebligat yapılması ve tebligat yapılama- sa dahi tebligat yapılmış sayılması ha^li), düzenle- necek tebliğ zarfı beyaz renkte hazırlanmalıdır.

Tebligat Kanunu’nun 1. maddesinde yazılı (TebY m. 2) mercilerden çıkarılacak tebliğ evra- kı, teslim sırasında kolaylıkla ayrılabilecek şekilde tebliğ mazbatalı açık bir zarf içinde gönderilir.


Yanıt Açıklaması:

Yabancı ülkelere gönderilecek ve içinde belirli bir zaman belirtilen (örneğin, belirli bir günde ya- pılacak duruşmada hazır bulunulması gibi) tebliğ evrakının, tebliği çıkaran merci tarafından, tebliğ- de belirtilen günden en az üç ay önce ilgili bakanlı- ğa gönderilmesi gerekir (TebY m. 41).

Yönetmeliğe ekli örneklerde belirtilen basılı evrakın beyaz renkte olması gereklidir.

Yö- netmeliğin 16. maddesine göre, muhatabın adres kayıt sistemindeki adresine tebligat yapılması ge- reken durumda (yani bilinen adrese yapılan tebli- gatın başarısız olması ha^linde, artık o adreste fiilen bulunmasa dahi muhatabın adres kayıt sisteminde- ki adresine tebligat yapılması ve tebligat yapılama- sa dahi tebligat yapılmış sayılması ha^li), düzenle- necek tebliğ zarfı açık mavi renkte hazırlanmalıdır.

Tebligat Kanunu’nun 1. maddesinde yazılı (TebY m. 2) mercilerden çıkarılacak tebliğ evra- kı, teslim sırasında kolaylıkla ayrılabilecek şekilde tebliğ mazbatalı kapalı bir zarf içinde gönderilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum