Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1280344

Aşağıdakildern hangisi bir tebligat suçu oluşturmaz?


Muhatap yerine tebligatı kabule zorunlu olup da bundan kaçmak

Tebligat yapılması gereken ha^llerde, bir kişinin başkasının adresini yanlış vermek

Tebligat evrakı ya da ihbarnamenin yapıştırılmasna karşı koymak

Tebligat evrakını koparmak imha etmek,  okunamaz ha^le getirmek

Usulsüz tebligatı öğrenmek


Yanıt Açıklaması:

Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebligat yapılması gereken ha^llerde, bir kişi kendisinin ya da başkasının ad ve adresini yanlış bildirirse bu durum cezalandırılır (TebK m. 53).

Muhatap yerine kendilerine tebligat yapılabilecek kimseler, tebliğ evrakını muhataba en kısa za- manda ulaştırmakla yükümlüdür. Eğer bu yükümlülüğe aykırı davranılır ve bundan bir gecikme veya zarar meydana gelirse ilgili kişi cezalandırılır. Aynı ceza, kendisine yapılan tebligatı almayan muhatap ile muhatap yerine tebligatı kabule zorunlu olup da bundan kaçınanlar hakkında da uygulanır (TebK m. 54).

Tebligat işlemleri sırasında muhatap kendisi veya muhatap yerine tebligat yapılacak kimseler muhatap hakkında yalan beyanda bulunursa ayrıca bir kimse muhatap ya da onun yerine tebligat ya- pılacak kimselerden olmadığı ha^lde yalan beyanda bulunarak tebliğ evrakını alırsa cezalandırılır. Bu ha^llerde bir gecikme ya da zarar meydana gelirse ceza ağırlaştırılır (TebK m. 55).

Tebligat Kanunu’na göre tebligat evrakı ya da ihbarnamenin yapıştırılması veya asılmasına karşı koyanlarla bu evrakı koparan, imha eden, okunamaz ha^le getirenler ayrıca cezalandırılır (TebK m. 56).

Yorumlar
  • 0 Yorum