Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215320

TEBLİGAT EVRAKI hakkında hangisi doğrudur?


Türkiye’de oturan yerli ve yabancı kişilere tebliğ edilmek üzere, yabancı bir ülkenin elçiliğinden veya bölgesinde bulunduğu valilik kanalı ile konsoloslu- ğundan, İçişleri Bakanlığına tevdi olunan evrak, İçişleri Bakanlığı tarafından anlaşmalar hükümle- ri ve karşılıklılık esaslarına uygun görüldüğü takdir- de, Yönetmeliğe ekli (5) numaralı örnekteki tebliğ mazbatalı zarf içinde gönderilir. 

Tebliğ mazbatası, tebligat alan tarafından tebliğ işlemini tespit eden belgedir.

Tebligatın varlığı ancak tebligat mazbatası ile ispat edilemez.

Tebliğ mazbatası, tebligat bakımından en önemli belgedir denilebilir.

Tebligatın konusu bildirim yapılmış olmasına rağmen, bu durum belgelendirilmemişse (yani tebliğ mazbatası düzenlenmemişse), ortada tebligat olarak nitelendirilebileek bir işlem mevcuttur.


Yanıt Açıklaması:

Türkiye’de oturan yerli ve yabancı kişilere tebliğ edilmek üzere, yabancı bir ülkenin elçiliğinden veya bölgesinde bulunduğu valilik kanalı ile konsoloslu- ğundan, Dışişleri Bakanlığına tevdi olunan evrak, Dışişleri Bakanlığı tarafından anlaşmalar hükümle- ri ve karşılıklılık esaslarına uygun görüldüğü takdir- de, Yönetmeliğe ekli (5) numaralı örnekteki tebliğ mazbatalı zarf içinde gönderilir.

Tebliğ mazbatası, tebligat memuru tarafın- dan tebliğ işlemini tespit eden belgedir.

Tebligatın varlığı ancak tebligat mazbatası ile ispat edilebilir.

Tebligatın konusu bildirim yapılmış ol- masına rağmen, bu durum belgelendirilmemişse (yani tebliğ mazbatası düzenlenmemişse), ortada tebligat olarak nitelendirilebileek bir işlem yok demektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum