Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1208045

Çekişmesiz yargının ölçütlerinden birine veya birkaçına giren işler de çekişmesiz yargı işi olarak kabul edilmelidir. Bu ölçütlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Bu neden- le, çekişmesiz yargıda, davadan, davacıdan ve davalıdan söz edilebilir.

Çekişmesiz yargı türün- de, dava yerine “çekişmesiz yargı işi”nden, “talep”ten veya “istek”ten ve "taraf” kavramından söz edilir.

Uyuşmazlık (ihtila^f/hasım/niza) yokluğuölçütü: C¸ekişmesiz yargıyı çekişmeli yargı- dan ayıran birinci özellik, ilgililer arasında uyuşmazlığın bulunmamasıdır.

mahkemelerin baktığı ve il- gililer arasında ihtila^flı olan bütün işler, uyuşmazlığın bulunmaması ölçütüne göre çekişmesiz yargı işidir. 

Medeni^ yargıya da^hil olan bütün ihtila^flı işlerin çekişmeli yargı işi ol- duğu söylenebilir.


Yanıt Açıklaması:

Bu neden- le, çekişmesiz yargıda, davadan, davacıdan ve davalıdan söz edilemez. Bu yargı türün- de, dava yerine “çekişmesiz yargı işi”nden, “talep”ten veya “istek”ten ve taraf yerine, “ilgili” kavramından söz edilir.

mahkemelerin baktığı ve il- gililer arasında ihtila^flı olmayan bütün işler, uyuşmazlığın bulunmaması ölçütüne göre çekişmesiz yargı işidir. O¨rneğin, ergin kı- lınma (kazai rüşt) (TMK m. m. 12), evlen- meye izin verilmesi (TMK m. m. 126, II).

Medeni^ yargıya da^hil olan bütün ihtila^flı işlerin çekişmeli yargı işi ol- duğu söylenemez.

Yorumlar
  • 0 Yorum