Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1350886

Tebligat giderleri ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?


Aksine bir hüküm olmadıkça, tebligat yapılmasını isteyen kimse tebligat giderlerini peşin olarak öder.

Adlî yardımdan yararlananların ödemeleri gereken ücret veya masraflar muhatap tarafından ödenir.

Zaruri sebeplerden dolayı tebligat masrafı için verilen süreye uyulmaması hâlinde, tebligat yapılmasını isteyen kimseye yeni bir süre verilir.

Tebliği çıkaracak yargı mercii tarafından belirlenen süre içinde gerekli tebligat ücretini vermeyen kimse, talebinden vazgeçmiş sayılır.

Yabancı elçilik ve konsolosluklardan gönderilen evraka ait ücret veya masrafın bu elçilik veya konsolosluklardan talep edilebilmesi, anlaşmalar hükümlerine ve karşılıklılık esaslarına tâbidir.


Yanıt Açıklaması:

Aksine bir hüküm olmadıkça, tebligat yapılmasını isteyen kimse, tebligat giderlerini peşin olarak öder. Tebliği çıkaracak yargı mercii tarafından belirlenen süre içinde gerekli tebligat ücretini vermeyen kimse, talebinden vazgeçmiş sayılır. Zaruri sebeplerden dolayı, tebligat masrafı için verilen süreye uyulmaması hâlinde, (yargılama hukukuna ilişkin özel hükümler saklı kalmak kaydıyla) yeni bir süre verilir. Adlî yardımdan yararlananların, ödemeleri gereken ücret veya masraflar, ileride haksız çıkacak taraftan alınmak üzere ilgili mercilerce ödenir. Yabancı elçilik ve konsolosluklardan gönderilen evraka ait ücret veya masrafın bu elçilik veya konsolosluklardan talep edilebilmesi, anlaşmalar hükümlerine ve karşılıklılık esaslarına tâbidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum