Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215347

TEBLİGAT USULU¨NE hakkında hangisi yanlıştır?


tebligat yapılacak kimse, imza atacak kadar yazı bilmez veya diğer sebeplerle imza atamayacak durumda bulunursa, okur-yazar kom- şulardan bir kimse, okur-yazar bir komşu bulunmaz veya bulunan komşu imzadan kaçınırsa, tebliğ me- murunun daveti üzerine gelecek olan o mahalle veya köyün muhtar veya ihtiyar heyeti veyahut meclisi üyesinden biri yahut bir kolluk görevlisi huzurunda, kendisine tebliğ yapılan kimsenin sol elinin başpar- mağı, sol elinin başparmağı bulunmayan kimsenin, aynı elinin diğer bir parmağı ve sol eli yoksa sağ eli- nin başparmağı ve bu da yoksa, diğer parmakların- dan biri bastırılır.

Tebliğ yapılacak kimsenin iki eli de yoksa, tebliğ evrakı yakınına verilir.

Tebliğ maz- batasında hangi elin hangi parmağının bastırıldığı ve sebebi, tebliğ yapılacak kimsenin iki eli de yoksa evrakın kendisine verildiği ve huzurunda tebligat ya- pılan kişinin kimliği yazılarak, hazır bulunan kişiye de imza ettirilir (TebK m. 24, TebY m. 37).

mza bilmeyenlerin başka usullerle imza, mühür vs. kullanmaları söz konusu değildir. C¸ünkü, teb- ligat hukuku bakımından böyle bir durumda ne ya- pılması gerektiği açık olarak düzenlenmiştir.

Tebliğ memuru, tebligatın doğru yapıldığından emin olmak için muhatabın ya da onun yerine tebligat yapılacak kimsenin kimliğini araştırma yetkisine sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

Tebliğ yapılacak kimsenin iki eli de yoksa, tebliğ evrakı kendisine verilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum