Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215689

Adres Kayıt Sistemindeki Adrese Tebligat Yapılması hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Burada dikkat edilmesi gereken husus Tebligat Kanunu’nun 21. maddesinin 2. fıkrası ile Tebli- gat Yönetmeliği’nin 31. maddesinin 1. fıkrasının c bendi ile 2. fıkrasıdır. Bu hükümlere göre, eğer tebligat adresi olarak gösterilen adres, adres kayıt sistemindeki adres ise o adreste muhatap hiç otur- mamış veya sürekli ayrılmış olsa dahi, yukarıdaki usul izlenmeyecektir (TebY m. 31/2).

ayet adres kayıt sistemindeki bir adrese teb- ligat yapılıyorsa muhatap o adreste hiç oturma- mış veya bu adresten sürekli ayrılmış olsa dahi, tebliğ memurunun tebliğ olunacak evrakı, o ye- rine muhtar veya ihtiyar heyeti üyelerinden biri- ne veyahut kolluk amir veya memurlarına imza karşılığı teslim etmesi ve tesellüm edenin adresini içeren (Yönetmelik Ek-1 (2) nolu örneğe uygun düzenlenen) ihbarnameyi tebligat için belirtilen ancak muhatabın aslında oturmadığı veya de- vamlı olarak ayrıldığı binanın kapısına yapış- tırması gerekir.

Bu durumda ihbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılacaktır.

Görüldüğü ve daha önce de belirttiğimiz üzere, kişilerin adres kayıt sistemindeki adreslerinin ger- çek adreslerini yansıtması ve bu konuda değişik- likleri sisteme işletmeleri özel önem taşımaktadır. Aksi ha^lde adresten ayrılıp (ya da hiç bağlantı kur- madıkları ha^lde bir şekilde bildirip) bu değişiklik- leri takip etmedikleri durumda sonuçlarına katlan- mak zorunda kalacaklardır.

Bu sonuçların gerçekleşmesi bakımından, adres kayıt sitemindeki adrese tebligat yapıldığına ilişkin meşruhata yer verilmesi gerekli değildir.


Yanıt Açıklaması:

S¸üphesiz bu sonuçların gerçekleşmesi bakımından, adres kayıt sitemindeki adrese tebligat yapıldığına ilişkin meşruhata yer ve- rilmesi ve ayrı renkli bir zarfta tebligatın yapılması da gereklidir (TebY m. 16/2, 31/1-c).

Yorumlar
  • 0 Yorum