Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1350963

Kanun; muhatabın, usulsüz tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarihi esas alarak tebligatı geçerli kabul etmektedir. Bu bilginin sonuçları ile ilgili olarak aşağıdaki şıklardan hangisi doğru değildir?


Muhatabın, usulsüz tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarihin ayrıca araştırılması ve ispatı gerekli değildir.

Muhatap usulsüz tebligatı öğrenmekle birlikte, bu yönde herhangi bir beyanda bulunmadan, süresinden sonra o konuyla ilgili işlem yapmıştır.

Muhatabın öğrendiğini beyan ettiği tarihin aksi ispat edilemez.

Muhatap usulsüz tebligatın olumsuz sonuçlarından korunmuştur.

Tebligat muhatabın beyan ettiği tarihte geçerli sayılarak aynı işlemlerin tekrarlanmasının, zaman harcanması ve masraf yapılmasının önüne geçilmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Muhatabın, usulsüz tebliği öğrendiğini beyan ettiği tarihin ayrıca araştırılması ve ispatı gerekli değildir (TebY m. 53/3). Muhatabın öğrendiğini beyan ettiği tarihin aksi de ispat edilemez. Muhatap tebligatı öğrenmişse onun bildirdiği tarihi esas alarak tebligatı geçerli kabul etmiştir. Böylece muhatap usulsüz tebligatın olumsuz sonuçlarından korunmuş ayrıca tebligat onun beyan ettiği tarihle geçerli sayılarak aynı işlemlerin tekrarlanmasının, zaman harcanması ve masraf yapılmasının önüne geçilmiştir. Muhataba, usulsüz tebliğ bakımından hak tanınmakla birlikte, her hak da olduğu gibi, bu hakkın kullanılması da iyi niyet kurallarıyla sınırlıdır Doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum