Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215670

ADRESTE BULUNMAMA VEYA TEBELLU¨GˆDEN KAC¸INMA ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Muhatap veya yerine tebligat yapılacak kimseyi bulamayan tebligat memuru, önce o kimsenin sürekli mi geçici mi o adreste bulunmadığını ve bulunmama sebebini doğru şekilde araştırmakla yükümlü değildir.

Muhatap veya adına tebligat yapılacak kimse- ler tebligat adresinde oturmalarına rağmen o sırada adreste bulunmayabilir. Yani, tebligat adresi doğ- rudur; ancak o sırada tebligat yapılacak yetkili kimse yoktur. Daha önce de belirttiğimiz üzere, bizzat muhataba tebligat yapılması gereken du- rumlarda ya da muhatapla tebligat yapılabilecek kimse arasında husumet bulunan durumlarda mu- hatap yoksa tebligat yapılmamalıdır.

Muhatabın adreste geçici olarak bulunmaması ile tamamen ay- rılmış olması ha^linde izlenecek tebligat usulü birbiriyle aynıdır.

Belirtilen kimselerin bulunması mümkün ya da kolay değilse, örneğin, bir çiftlik evine ya da köy- den uzakta bir dağ evine tebligat yapılacaksa; kom- şu, kapıcı veya yönetici bulunmayacak, muhtar veya kolluğa ulaşmak ya da bu konuda bilgilerine başvurmak kolay olmayacaktır. Böyle bir durum- da, tebligat memurunun herhangi bir şey yapması gerekmez.

Muhtar, ihtiyar heyeti üyeleri, kolluk amir veya memurları yukarıda belirtilen çerçevede kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecbur değildir.


Yanıt Açıklaması:

muhatap veya yerine tebligat yapılacak kimseyi bulamayan tebligat memuru, önce o kimsenin sürekli mi geçici mi o adreste bulunmadığını ve bulunmama sebebini doğru şekilde araştırmak- la yükümlüdür.

muhatabın adreste geçici olarak bulunmaması ile tamamen ay- rılmış olması ha^linde izlenecek tebligat usulü birbi- rinden farklıdır.

Belirtilen kimselerin bulunması mümkün ya da kolay değilse, örneğin, bir çiftlik evine ya da köy- den uzakta bir dağ evine tebligat yapılacaksa; kom- şu, kapıcı veya yönetici bulunmayacak, muhtar veya kolluğa ulaşmak ya da bu konuda bilgilerine başvurmak kolay olmayacaktır. Böyle bir durum- da, tebligat memurunun ortaya çıkan durumu ve araştırma güçlüğünü mazbataya yazması gereklidir.

Muhtar, ihtiyar heyeti üyeleri, kolluk amir veya memurları yukarıda belirtilen çerçevede kendilerine teslim edilen evrakı kabule mecburdur (TebK m. 21/3).

Yorumlar
  • 0 Yorum