Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215677

Muhatabın veya Yerine Tebligat Yapılacak Kimselerin Tebellüğden Kaçınması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Tebligat yapılacak adreste, muhatap veya yerine tebligat yapılacak kimseler bulunmakla birlikte hiçbir nedenle tebliğ evrakını almaktan kaçınamazlar.

A şıkkındaki durumda, tebliğ adre- sinde kimsenin bulunmaması ile ilgili yukarıda açıklanan tebligata ilişkin yöntem, burada uygulanamaz.

Tebellüğden kaçınmada, muhatap ya da yerine tebligat alabile- cek kimseler zaten durumdan haberdardırlar; bil- dikleri şeyi tekrar bildirmenin anlamı olmadığı gibi kendi kusurlarıyla almaktan kaçındıkları tebligat için böyle bir yönteme başvurmak doğru değildir.

Tebligat adresinde kimse bulunmaması ile tebli- gattan kaçınma Kanun’da aynı şekilde düzenlenmiş ise de, Yönetmelik’te bu durum ayrılmış ve yukarıda belirtilen kişilere haber verme sadece adreste bulunma ile sınırlandırılmıştır.

Bu ihtimalde komşuya, kapıcıya veya yöneticiye haber verme söz konusudur.


Yanıt Açıklaması:

Tebligat yapılacak adreste, muhatap veya yerine tebligat yapılacak kimseler bulunmakla birlikte değişik sebeplerle tebliğ evrakını al- maktan kaçınabilirler.

Bu durumda, tebliğ adre- sinde kimsenin bulunmaması ile ilgili yukarıda açıklanan tebligata ilişkin yöntem, burada da uygulanacaktır.

Oysa tebellüğden kaçınmada, muhatap ya da yerine tebligat alabile- cek kimseler zaten durumdan haberdardırlar; bil- dikleri şeyi tekrar bildirmenin anlamı olmadığı gibi kendi kusurlarıyla almaktan kaçındıkları tebligat için böyle bir yönteme başvurmak doğru değildir.

Tebligat adresinde kimse bulunmaması ile tebli- gattan kaçınma Kanun’da aynı şekilde düzenlenmiş ise de (TebK m. 21/1), Yönetmelik’te bu durum ayrılmış ve yukarıda belirtilen kişilere haber verme sadece adreste bulunmama ile sınırlandırılmıştır (TebY m. 31/1, son cümle).

Bu ihtimalde komşuya, kapıcıya veya yöneticiye haber verme söz konusu değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum