Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1215684

Muhatabın Belirtilen Adresten Devamlı Olarak Ayrılmış Olması veya Hiç Oturmaması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?


Muhatap belirtilen adresten tamamen ayrılmıştır; yani tebliğ anından sonra da muhatabın tebligatı öğrenmesi söz konusudur.

Muhatabın gösterilen adreste bulunmaması ve yerine tebligat yapılacak kimselerin de olmaması ha^linde tebliğ memuru önce muhatabın o adresten geçici mi yoksa devamlı mı ayrıldığını tespit etmek- le görevlidir.

Bu araştırma yapılmadan da, muhatabın devamlı olarak adresten ayrılmış olduğunu kabul edip ona göre tebligat yapılabilir.

S¸üphesiz tebligat memurunun bu araştırmayı yap- tığını tebliğ mazbatasında, ilgili kişilerin beyan ve imzasıyla belgelendirmesi gerekli değildir.

Tebliğ memurunun yaptığı araştırmada, muhatabın gösterilen adresten devamlı olarak ayrıldığı ya da öldüğü tespit edilirse, devamlı ayrılma durumunda yeni adres de tespit edilemiyorsa, ölüm ha^linde ise başka bir işleme gerek kalmadan tebliğ evrakı yok edilir.


Yanıt Açıklaması:

muhatap belirtilen adresten tamamen ayrıl- mıştır; yani tebliğ anından sonra da muhatabın tebligatı öğrenmesi söz konusu değildir.

Bu araştırma yapılmadan, muhatabın devamlı olarak adresten ayrılmış olduğunu kabul edip ona göre tebligat yapılamaz (TebY m. 30/1).

S¸üphesiz tebligat memurunun bu araştırmayı yap- tığını tebliğ mazbatasında, ilgili kişilerin beyan ve imzasıyla belgelendirmesi gereklidir.

Tebliğ memurunun yaptığı araştırmada, muha- tabın gösterilen adresten devamlı olarak ayrıldı- ğı ya da öldüğü tespit edilirse, devamlı ayrılma durumunda yeni adres de tespit edilemiyorsa, ölüm ha^linde ise başka bir işleme gerek kalma- dan tebliğ evrakı tebligatı çıkaran mercie iade edilir (TebY m. 30/2).

Yorumlar
  • 0 Yorum