Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1279353

Tebliğ anında belirtilen adreste kimsenin bulunmaması durumunda, Tebligat memurunun yapması gerekenler aşağıdakilerden hangisinde doğru sırada verilmiştir?

I Tebliğ memuru düzenleyeceği ihbarnameyi tebliğ evrakında belirtilen adresin kapısına yapıştırır.

II Tebliğ memuru, durumu muhataba haber vermeleri için en yakın komşuya, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir.

III Tebliğ memurnun gerekiyorsa ilgili kişilerin imzalarını alması, alamıyorsa bunun sebebini belirtmesi şarttır.

IV Tebligat memuru, tebliğ yapılacak kimsenin sürekli mi geçici mi o adreste bulunmadığını ve bulunmama sebebini doğru şekilde araştırmakla yükümlüdür.


I, II, III, IV

II, I, III, IV

IV, I, II, III

III, IV, II, I

IV, III, II, I


Yanıt Açıklaması:

Muhatap veya yerine tebligat yapılacak kimseyi bulamayan tebligat memuru, önce o kimsenin sürekli mi geçici mi o adreste bulunmadığını ve bulunmama sebebini doğru şekilde araştırmakla yükümlüdür. Bu araştırma, özellikle muhatabın geçici belirli bir süre mi, yoksa tamamen mi adresten ayrılmış olup olmadığını tespit bakımından önemlidir. Böyle bir araştırma yapmadan ve bunu tutanağa geçirmeden, bir tebligat yöntemi belirle- mek mümkün ve doğru değildir. Zira, muhatabın adreste geçici olarak bulunmaması ile tamamen ayrılmış olması ha^linde izlenecek tebligat usulü birbirinden farklıdır.

Belirtilen adreste muhatap veya yerine tebligat yapılacak kimse bulunmuyorsa tebliğ memuru, evrakı o yerin muhtar, ihtiyar heyeti veya meclisi üyelerinden birine yahut kolluk amir veya memuruna imza karşılığı teslim eder.

Tebliğ memuru; tebliğ evrakını, muhtar, ihtiyar heyeti üyeleri, kolluk amir veya memurlarından birine imza karşılığı verdikten sonra Yönetmelik Ek-1’de yer alan (2) nolu örneğe uygun olarak düzenleyeceği ihbarnameyi tebliğ evrakında belirtilen adresin kapısına yapıştırır. Bu aşamadan sonra, tebliğ memuru ayrıca durumu muhataba haber vermeleri için en yakın komşuya, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir.

Kanun ve Yönetmelik’te belirtilmiş olan bu sıra yani önce adrese gidilip muhatabın adreste oturduğunu ancak o anda kimsenin bulunmadığını tespit; ardından yetkili resmi^ kişiye tebliğ evrakının bırakılması; sonra tebligat adresine ihbarname yapıştırılması; durumun yine Kanun ve Yönetmelik’te belirtilen kimselere haber verilmesi ve tüm bu işlemlerin tutanağa yazılarak im- zalanması, gerekiyorsa ilgili kişilerin imzalarını alması, alamıyorsa bunun sebebini belirtmesi şarttır. Aksi ha^lde tebligat usulsüz olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum