Yargı Örgütü Ve Tebligat Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1208400

iş mahkemeleri hakkında aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


İş mahkemeleri, iş mahkemesi kurulan yerler- den, iş davalarının çok olduğu yerlerde, o yerdeki iş mahkemesinin birden fazla dairesi kurulabilir.

İhtisaslaşmanın sağlanması amacıyla, ge- len işlerin yoğunluğu ve niteliği dikkate alınarak, daireler arasındaki iş dağılımı Ha^kimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenebilir. Bu kararlar Resmi^ Gazete’de yayımlanır. Daireler, tevzi edilen davalara bakmak zorundadır (7036 s. K. m. 2, 2).

Ha^kimler ve Savcılar Kurulunun 20.11.2012 tarih ve 2783 sayılı kararı ile de bu yönde bir be- lirleme yapılmış ve Türkiye genelinde 15 ilde sos- yal güvenlik mahkemesi kurulmuştur. Bu mahke- meler 01.01.2013 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanun’dan kaynaklanan uyuşmazlıklara bakmakla görevlendirilmişlerdir. Sosyal güvenlik mahkemeleri ile iş mahkemeleri arasında bir “iş dağılımı” ilişkisi olduğu kabul edilmektedir.

7036 sayılı Kanun’un 2. maddesinin son fıkra- sına göre, iş mahkemesi kurulmamış olan yerlerde bu mahkemenin görev alanına giren dava ve işlere, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince, anılan Ka- nun’daki usul ve esaslara göre bakılır.

Ayrı iş mahkemesi bulunan yerlerde, iş mahke- mesi ile genel görevli hukuk mahkemeleri ve diğer özel görevli hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki ise, “yetki” ilişkisidir


Yanıt Açıklaması:

Ayrı iş mahkemesi bulunan yerlerde, iş mahke- mesi ile genel görevli hukuk mahkemeleri ve diğer özel görevli hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki ise, “görev” ilişkisidir

Yorumlar
  • 0 Yorum