Yaşam Boyu Büyüme ve Gelişim Deneme Sınavı Sorusu #609198

Aşağıdakilerden hangisi “Orta yetişkinlik döneminde kişinin artık fiziksel güçleri ve performansı gerilemeye başladığı için fiziksel yapabilirlikten ziyade mantıksal ve akılsal yapabilirliklere daha fazla enerji aktarımı yapması gerekir.” tanımını karşılayan Peck’in 7 aşamalı yetişkin gelişimi teorisinin aşamasıdır?


Yakınlığa karşı izolasyon

Üretkenliğe karşı durgunluk

Özerkliğe karşı utanç

İnsan ilişkilerinde cinselleştirmeye karşı sosyalleşme

Ego bütünlüğüne karşı umutsuzluk


Yanıt Açıklaması:

Peck'in 7 aşamalı yetişkin gelişimi teorisinin aşamaları aşağıdaki gib belirtilmektedir.

-Bilgeliğe Değer Vermeye Karşı Fiziksel Güçlere Değer Verme: Orta yetişkinlik döneminde kişinin artık fiziksel güçleri ve performansı gerilemeye başladığı için kişinin, fiziksel yapabilirlikten ziyade mantıksal ve akılsal yapabilirliklere daha fazla enerji aktarımı yapması gerekir.
-İnsan İlişkilerinde Cinselleştirmeye Karşı Sosyalleşme: Sosyal ve fiziksel açıdan kişinin orta yaş döneminde uyum sağlayabilmesi için yapması gereken değişimlerden biri de insan ilişkilerinde cinsellikten ziyade sosyalliğin ön plana alınmasıdır. Kişi artık stresle başa çıkmada kendine destek olacak arkadaş ve partnerleri, cinsel olarak yakınlık ve rekabet göstermesi gerekenlerden daha çok önemsemeye başlar.
-Duygusal Esnekliğe Karşı Duygusal Fakirleşme: Orta yaş döneminde kişinin ailesinden çocukların ayrılması, arkadaşlarının uzaklaşması veya taşınması ve eski ilgi alanlarının sona ermesi ile birlikte duygusal esneklik kazanılması önemli bir hâle gelir. Aksi takdirde tüm bu yaşam olayları kişiyi olumsuz etkileyebilir.
-Zeka^ Esnekliğine Karşı Zeka^ Katılığı: Bireyler, eylemleri yapma yöntemlerine çok bağlı ve yeni fikirlere karşı çok katı olmamak için çabalamalıdır. Zekâsal anlamda çok katı bir düşünüş şekline sahip olmak kişinin geçmişte yaşamasına ve eskiden verdiği yargılara aşırı bağlanmasına neden olur. Bu durumda orta yaşın getirdiği yeni zorluklar ve durumlara uyum güçleşir.

A, B, C ve E seçenekleri Ericson'un belirttiği psikososyal gelişim aşamaları iken D seçeneği Peck'in 7 aşamalı yetişkin gelişimi teorisinin aşamalarından biridir. Dolayısıyla doğru yanıt D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum