Yaşam Boyu Büyüme ve Gelişim Deneme Sınavı Sorusu #784288

Yaşlılıkla birlikte duyuların da işlevselliğinin ve keskinliğinin azaldığı görülmektedir. 5 duyudan biri olan görme yetisi, yaşla beraber gerilemektedir. Aşağıdakilerden hangisi Yaşlılıkta görme yetisinde görülen değişikliklerden biridir? 


Etrafınıza baktığınızda çoğu 60 yaş üstü bireyin gözlük ya da lens kullandığını gözlemleyebilirsiniz. Görmedeki kayıplar, genellikle göz merceği, kornea, iris ve optik sinirlerdeki zayıflamalardan kaynaklanır.

Renk ve derinlik algısı, ışığa göre ayarlama ve karanlıkta görme yetisi de zamanla azalır. Ayrıca göz kırpma refleksi de azalma gösterir.

Yaşlılıkta en çok karşılaşılan göz problemlerinden bir tanesi katarakttır.  Katarakt, göz merceğinin ya da kapsülünün bulutlanmasıyla oluşur ve bu bulutlanma bulanık veya çift görmeye, hatta kör olmaya sebep olabilir.

Yaşlılıkta sıklıkla karşılaşılan diğer bir göz hastalığı ise maküler dejenerasyon, yani sarı nokta hastalığıdır. Sarı nokta hastalığı görme kaybına, göz önünde karartılara ve cisimleri eğri görmeye sebep olabilir. 

Hepsi 


Yanıt Açıklaması:

A, B, C, D şıklarının hepsi görme yetisinin yaşla beraber gerilemesiyle birlikte  görme yetisinde görülen  değişikliklerden biridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum