Yaşayan Dünya Dinleri Deneme Sınavı Sorusu #383796

Bütün dinler Tanrı'ya götüren eşit vasıtalardır. Farklı dinlerin tanrı bilgisi ve tecrübesinde farklı metotlar vardır. Bu görüşün savunucuları azınlık durumundadır.
Anlatılan yaklaşım hangisidir?


Kilise Merkezli Yaklaşam

Çoğulcu Yaklaşım

Dışlayıcı Geleneksel Yaklaşım

Kapsayıcı Yaklaşım

Uzlaştırıcı Yaklaşım


Yanıt Açıklaması:

a- Kilise Merkezli, Dışlayıcı Geleneksel Yaklaşım; Buna göre, Hıristiyanlık dışındaki dinler insan uydurmasıdır. İnsanlığın kurtuluşuna vasıta olamaz. Kurtuluş yalnız İsa Mesih'in aracılığıyla Kilise'de kazanılır. Hıristiyan kiliselerinin büyük çoğunluğunun diğer dinlere yaklaşımı bu çizgidedir.
b- Çoğulcu Yaklaşım ;Buna göre bütün dinler Tanrı'ya götüren eşit vasıtalardır. Farklı dinlerin tanrı bilgisi ve tecrübesinde farklı metotlar vardır. Bu görüşün savunucuları azınlık durumundadır.
c- Kapsayıcı veya Uzlaştırıcı Yaklaşım ;Tanrının evrensel kurtarma iradesiyle, kurtuluşun sadece İsa Mesih ve Kilise'de olduğu görüşünü uzlaştırmaya çalışan bir görüştür. Kurtuluş bu gelenekleri de kapsar. Hıristiyanlık dışı dinlerde de Tanrı’ya götüren işaretler, manevi zenginlikler vardır. Ancak insanlığı kurtuluşa götürmekte yetersizdirler. İsa Mesih bunları tamamlar, mükemmel hale getirir. Bu görüşü savunanların sayısı da fazla değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum