Yaşayan Dünya Dinleri Deneme Sınavı Sorusu #665734

I.Eski İsrail dininde Yahudi dini hayatı sinagog, Tevrat ve rabbiler etrafında gelişme gösterirken, İkinci mabedin yıkılmasıyla birlikte Yahudi dini hayatı Mabed, kurban ve kohenlik uygulaması merkezi konuma geçmiştir.
II. Mabedde kohenler aracılığı ile yerine getirilen kurban ibadetinin yerini, sinagoglarda rabbiler eşliğinde icra edilen Tevrat çalışması ve dua almıştır.
III. Günümüzde Yahudi mabedine, toplanma anlamındaki Grekçe sinagog dışında, İbranice bet hakneset (toplanma evi), bet ha-tefila (dua evi) ve bet ha-midraş (öğrenme evi), Türkçe’de ise Havra da denilmektedir.
IV. Sinagoglarda her türlü resim, heykel ve sair unsurların kullanılması serbesttir.
V. Sinagoglar genellikle tek veya iki katlı olarak yapılmakta, geniş dua salonunun ön tarafında, Kudüs’ün bulunduğu yöndeki duvarda, içinde rulo halindeki Tevrat nüshasının muhafaza edildiği kutsal dolap, dolabın hemen önünde yüksekçe bir platform bulunmaktadır.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?


I,II,IV ve V

I,II,III ve V

II,III,IV ve V

I,III,IV ve V

II,III ve V


Yanıt Açıklaması:

Eski İsrail dininde Mabed, kurban ve kohenlik uygulaması merkezi konuma sahipken, İkinci mabedin yıkılmasıyla birlikte Yahudi dini hayatı sinagog, Tevrat ve rabbiler etrafında gelişme göstermiştir. Dolayısıyla I. madde yanlıştır. Mabedde kohenler aracılığı ile yerine getirilen kurban ibadetinin yerini, sinagoglarda rabbiler eşliğinde icra edilen Tevrat çalışması ve dua almıştır. Günümüzde Yahudi mabedine, toplanma anlamındaki Grekçe sinagog dışında, İbranice bet hakneset (toplanma evi), bet ha-tefila (dua evi) ve bet ha-midraş (öğrenme evi), Türkçe’de ise Havra da denilmektedir. Sinagoglarda putperestliği çağrıştıran resim, heykel ve sair unsurların kullanılması yasaktır. Dolayısıyla IV. madde yanlıştır. Sinagoglar genellikle tek veya iki katlı olarak yapılmakta, geniş dua salonunun ön tarafında, Kudüs’ün bulunduğu yöndeki duvarda, içinde rulo halindeki Tevrat nüshasının muhafaza edildiği kutsal dolap, dolabın hemen önünde yüksekçe bir platform bulunmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum