Yaşayan Dünya Dinleri Deneme Sınavı Sorusu #653773

Aşağıdakilerden hangisi kısmî orucun tanımıdır?


Kişinin, ruhsal olanı aramak için bazı yiyecek ve içecek şeylerden belirli bir süre uzak durması olarak tanımlanır.

Vücuda belirli zamanlarda eziyet etmek, nefsânî arzuları kırmak, işlenmiş olan bazı günahların cezasını çekmeye bu dünyada çalışmaktır.

Gün boyunca sıvı şeyler alınarak, et, tavuk, süt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdalar ve alkol kullanılmaz.

Yıl arasında yortu günlerine rastlayan her Cuma günü yapılan çoğunlukla etlere ve et sularına bazen de süt ve tereyağına karşı uygulanır.

Evlilik, iş değiştirmek, göç etmek, kilisede yeni bir göreve başlamak gibi önemli kararlarda, günahtan tevbe etmek istenildiğinde tutulur.


Yanıt Açıklaması:

Oruç, kişinin, ruhsal olanı aramak için bazı yiyecek ve içecek şeylerden belirli bir süre uzak durması olarak tanımlanır. Maksat vücuda belirli zamanlarda eziyet etmek, nefsânî arzuları kırmak, işlenmiş olan bazı günahların cezasını çekmeye bu dünyada çalışmaktır. Hıristiyanlıkta oruç ve perhiz bazen ayrı, bazen de müşterek yapılır. Yıl arasında yortu günlerine rastlayan her Cuma günü yapılan perhiz çoğunlukla etlere ve et sularına bazen de süt ve tereyağına karşı uygulanır. Evlilik, iş değiştirmek, göç etmek, kilisede yeni bir göreve başlamak gibi önemli kararlarda, günahtan tevbe etmek istenildiğinde, sevinçli ya da üzüntülü olaylarda, gururun kırılması, alçak gönüllük ile Tanrı’ya hizmet etmek için oruç tutulabilir.  Kısmi oruç ise biraz daha farklı bir anlama gelmektedir. Oruç esasında gün doğumundan gün batımına kadar bir şey yiyip içmemek şeklinde tutulur. Ancak bazı sebeplerden dolayı oruç tutamayanlar perhiz tutabilir ya da gün boyunca sıvı şeyler alarak oruçlarını hafifletebilirler, et, tavuk, süt, peynir, yumurta gibi hayvansal gıdalar ve alkol kullanılmaz. Buna kısmî oruç ya da hafif oruç denir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum