Yaşayan Dünya Dinleri Deneme Sınavı Sorusu #656412

I. Samhitalar II. Cayinistler  III. Brahmanlar  IV. Budistler  V. Upanişadlar Yukarıdakilerden hangilerinde Vedalar dini kendi içinde üçlü bir evrilme safhası gösterir?


I, III ve V

I, II ve IV

II, III ve IV

III, IV ve V

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Vedalar dini kendi içinde, Veda metinlerinde, Samhitalarda, Brahmanalarda ve Upanişadlarda yankısını bulan üçlü bir evrilme safhası gösterir. Samhitaların en eskisi olan Rig-veda, resmi dini ritlerde kullanılan ve farklı tanrılara ya da ilahi güçlere (asura) hitap eden ilahileri içerir. Bu ritler, ateş kurbanları ve Soma bitkisi etrafında merkezileşen ritlerdir. 

Bir sonraki safha, Brahmanalarda bulunur. Bunlar, kurbanla ilgili uygulamaya yönelik yorumlar ve mitolojik ayrıntıları içeren metinlerdir. Burada ritüalizm hâkimdir. Yani artık insanın refahı ve kozmosun düzenini sağlayan devaların insanın duasına cevabı değil, bizatihi kurbanların doğru bir takdimidir. Vedalar dininin son safhası, Vedaların son bölümlerini oluşturan Upanişadlarda bulunur. Burada vurgu, ritüelden Bir olan ile kişisel ve mistik tecrübeye doğru kayar.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum