Yaşayan Dünya Dinleri Deneme Sınavı Sorusu #384081

"Tanrı'ya şükür duasında bulunma" manasına gelmektedir ve bunun için "şükran duası" isimlendirmesi de kullanılmaktadır. Katolik Kilisesine göre bu ayinde papazın ikram ettiği bir parça ekmeği yiyen İsa-Mesih'in etini yemiş, yine papazın uzattığı kaseden şarabı içen de İsa-Mesih'in kanını içmiş sayılmaktadır. O zaman Hıristiyan imanına sahip kişi İsa Mesih ile et ve kan olarak birleşmiş olmaktadır. Bu bahsedilen ayin töreni aşağıdakilerden hangisidir?


Konfirmasyon

Hastaları Yağlama

Tevbe

Evharistiya

Vaftiz


Yanıt Açıklaması:

"şükran duası" isimlendirmesi de kullanılmaktadır. Mesih'in çarmıha gerilmesi evharistik kurban olarak değerlendirilmektedir.
Kiliseler arasındaki farklılıklar, herhangi bir mezhebe bağlı bir Hıristiyan'ın, başka bir mezhebin evharistik uygulamasına katılmasını doğru bulmamaktadır. Katolik Kilisesine göre Evharistiya ayininde papazın ikram ettiği bir parça ekmeği yiyen İsa-Mesih'in etini yemiş, yine papazın uzattığı kaseden şarabı içen de İsa-Mesih'in kanını içmiş sayılmaktadır. O zaman inkarnasyon gerçekleşmekte ve Hıristiyan imanına sahip kişi İsa Mesih ile et ve kan olarak birleşmiş olmaktadır. Ortodoks Kilisesi evharistik iman noktasında Katolik Kilisesi'yle aynı düşünceleri paylaşmasına rağmen, "transsubstantiation" (ekmeğin ve şarabın İsa'nın etine ve kanına dönüşmesi) konusunu benimsemez. Protestanlar da bu konuya tamamen olumsuz bakarlar ve "İsa'nın Son Yemeği" hatırasına yapıldığına inanırlar. Ermeniler Evharistiya'da ekmeğe maya, şaraba su katmazlar. Hepsinin saf ve temiz olması esas alınır. Onlar da Protestanlar gibi ekmek ve şarabın İsa'nın eti ve kanına dönüştüğü inancını reddederler.

Yorumlar
  • 0 Yorum