Yaşlı Bakımı İlke Ve Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #693647

Aşağıdakilerden hangisi Abraham Maslow’un ‘Temel İnsan Gereksinimleri Piramiti’ne göre pramitin en alt, en geniş bölümünde yer alan fizyolojik gereksinimlerden biri değildir?


Soluk alıp verme

Barınma

Cinsellik

Mutluluk

Dinlenme


Yanıt Açıklaması:

“Maslow’un Temel İnsan Gereksinimleri Piramiti” nde yer alan gereksinimler dört temel başlık altında incelenebilir.
Fizyolojik Gereksinimler: Bireyin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan temel gereksinimlerdir. Pramitin en alt, en geniş bölümünde hava, su, boşaltım, uyku, ağrıdan kaçma, seks, dinlenme yer alır. Acıkma, susama, cinsellik (kendi çocuklarına sahip olma ve soy devamı), uyuma, soluk alıp verme, boşaltım, barınma gibi ihtiyaçlar bu gruptadır. Buna göre, aç olan bir insan için sanattan sevgiden bahsetmek son derece anlamsızdır. O halde “henüz fizyolojik ihtiyaçlar yeterince karşılanamazken piramidin üst düzeylerindeki ihtiyaçları bir kişinin görmesi bile mümkün değildir.
Sosyal Gereksinimler: Bireyin diğer insanlarla etkileşimi ile ilgili sevgi, kabul edilme, ait olma, saygı gösterilmesi, kendini gerçekleştirme ve estetik gereksinimle ilişkilidir.
Duygusal Gereksinimler: Bireyin yaşamı içinde oluşan korku, anksiyete, sevinç mutluluk ve yalnızlık gibi duyguları kapsar.
Entelektüel Gereksinimler: Bireyin düşüncesi ve yaşam felsefesi üzerinde yoğunlaşır ve öğrenme, problem çözme, akıl yürütme gibi gereksinimleri kapsar. ‘mutluluk’ seçeneği ‘duygusal gereksinimler’ sınıflandırmasında yer aldığı için doğru cevaptır.

Yorumlar
  • 0 Yorum