Yaşlı Psikolojisi Deneme Sınavı Sorusu #800335

Ailesinden ayrı, bakım evinde yaşayan ve çocuklarının seyrek ziyaret ettiği, emekli maaşının ancak bakım evi masraflarını karşılamak için yeterli olan Ahmet Bey ile kendi evinde yardımcıları bulunan ve burada yaşayan, sahip olduğu iş yerini çocuklarına devretmiş olan ve çocuklarının geçimine de bu yolla destek olabilen Mehmet Bey'in yaşlılığa uyum süreciyle ilgili psikolojik yardım arama davranışlarının farklı olduğu ve Mehmet Bey'in böyle bir yardım almaya daha sıcak baktığı gözlenmektedir.

Yardım arama davranışını olumlu etkileyen etmenler göz önünde bulundurulduğunda, Ahmet ve Mehmet Beylerin davranışlarını belirlemede en etkin olan etmen nedir?


Eski yardım alma deneyimleri

Yardım arama/değişim için içsel olarak güdülenmek

Yardım sunan uzmana karşı olumlu algılara sahip olmak

Güven duyulan bir uzmana erişim durumu

Sosyo-ekonomik düzey


Yanıt Açıklaması:

Soruda mevcut durumlarına ilişkin kısa bilgiler sunulan Ahmet ve Mehmet Beylerin, psikolojik yardım almaya ilişkin olumlu tutumlarını etkileyen temel etmenin sosyo-ekonomik düzey olduğu söylenebilir. Diğer seçeneklerde yer alan etmenler de olumlu tutuma yol açan etmenler olsa da, bu iki kişinin tutumlarını farklılaştıran temel etmenin ekonomik durumları olduğu görülmektedir. Doğru yanıt E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum