Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1155559

Deisinger, Casisi ve Whitaker, kişilik özellikleri, bu özelliklerin psikolojik iş­levleri ve başa çıkma stratejileri arasındaki ilişki­yi incelendikleri bir çalışmada  bireyler, “normaller”, “kaygılılar” ve “abartılılar” olarak üç gruba ayrılmışlardır. Bu üç grubun karşılaştırılması ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Normallerin kaygılı ve abartılı de­neklerden anlamlı olarak daha çok kaçınmayı içeren başa çıkma stratejilerini kullandıkları gözlemlenmiştir.

 Normallerin diğer iki grupta yer alanlara göre, sosyal destek aramayı daha çok kullandıkları bulunmuştur.

Normaller abartılılardan daha çok, ama kaygılılar­dan daha az duygularını boşaltmaya yönelmişler­dir.

 Normaller daha çok sosyal destek aramaya yönelirken, kaygılılar kaçınmacı haz almacılığı daha çok kullan­ma eğiliminde bulunmuşlardır.

 Normallerin kaygılılardan daha çok ve abartılı de­neklerden anlamlı olarak daha az kaçınmayı içeren başa çıkma stratejilerini kullandıkları gözlemlenmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Araş­tırma bulguları, normallerin kaygılı ve abartılı de­neklerden anlamlı olarak daha az kaçınmayı içeren başa çıkma stratejilerini kullandıklarını göstermiş­tir. Yine normallerin diğer iki grupta yer alanlara göre, sosyal destek aramayı daha az kullandıkları bulunmuştur. Üç grup arasındaki karşılaştırmada, normaller abartılılardan daha çok, ama kaygılılar­dan daha az duygularını boşaltmaya yönelmişler­dir. Bu araştırmada cinsiyetler açısından da başa çıkma stratejileri arasında fark bulunmuştur. Ka­dınlar daha çok sosyal destek aramaya yönelirken, erkekler kaçınmacı haz almacılığı daha çok kullan­ma eğiliminde bulunmuşlardır

Yorumlar
  • 0 Yorum