Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1155467

I Folkman ve Lazarus, genelde problem odaklı başa çıkmanın değişemez olarak değerlendirilen durumlarda, duygu odaklı başa çıkmanın ise durumların değişebilir olarak değer­lendirilmesi hâlinde daha sıklıkla kullanıldığını be­lirtmişlerdir.

II “Bu sorunla başa çıkmak için gerekli becerilere sahip miyim?” sorgu­laması ikincil değerlendirmedir.

III Üçüncül değerlendirme, kişinin herhangi bir tehlike ile karşılaşıp karşılaşmadığı, içinde bulun­duğu durumun getirebilecekleri ve götürebileceklerini değerlendirmesidir.

IV Kişilik ve başa çıkma eş değer bir kavram olarak ele alınmıştır.

V Kar­şılaşılan duruma bağlı olarak değişebilen örüntüler içeren başa çıkma çabaları kişiye özgü başa çıkma yöntemidir.

Folkman ve Lazarus’un Stresle Başa Çıkma Modeli ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?


 I, II ve III

 II, III ve IV

 II ve III

Yalnız II

Hiçbiri


Yanıt Açıklaması:

ikincil değerlendirme ise “Bu sorunla başa çıkmak için gerekli becerilere sahip miyim?” sorgu­lamasında olduğu gibi durumla etkili bir biçimde uğraşmak için kişinin kaynakları ve pozisyonuyla il­gili bir seri biliş olarak görülmektedir.

İkincil değerlendirmede birey, yarara ilişkin olasılıkları yükseltmek, zararı önlemek veya onların üstesinden gelmek için yapılabilecek bir şeyler olup olmadığını belirlemek için var olan kaynakları ve durumları değerlendirir. Lazarus (1991) ikincil de­ğerlendirmenin üç ögesinden söz etmektedir. Bun­lar; (a) kişinin kendine veya başkalarına yönelttiği suçlama veya güven, (b) başa çıkma potansiyeli ve (c) geleceğe ilişkin beklentilerdir. Bir durumla karşı­laştığında kişi, bu ögeleri kullanarak değerlendirme yapar.

Yorumlar
  • 0 Yorum