Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1211598

Stres kaynağı olarak biyolojik yaşlanma ve hastalıklar hakkında bilgi sunmak isteyen bir uzmanın aşağıdaki ifadelerden hangisini kullanması uygun olmaz? 


Araştırma bulguları stresin pek çok sağlık durumuyla ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. 

Yaşlılık döneminde biyolojik yaşlanmaya paralel olarak yeti kayıplarının olması stres tepkilerini tetikleyen önemli etmenlerdir. 

Biyolojik yaşlanma ve hastalıklara bağlı olarak başkalarına bağımlı olma yaşlılardaki stres kaynaklarındandır. 

Yaşlının herhangi bir hastalık yaşıyor olması yaşlının güçsüzleşmesine yol açtığı için yeni hastalıkların oluşmasına ortam yaratmaktadır. 

Yaşlının yaşla birlikte kristalize zekasının azalması önemli bir stres kaynağıdır. 


Yanıt Açıklaması:

Yaşlıların zihinsel performanslarının, yaşamlarının önceki yıllarına göre değişim gösterdiğini bilmekteyiz. Ancak bu değişim, zekânın azalması anlamına gelmemektedir. Zekâyı akıcı zekâ ve kristalize (birikimli) zekâ şeklinde türleri açısından değerlendirirsek, yaşlılardaki değişimi daha kolay anlayabiliriz. Bireyler, yetişkinlik yıllarına girmeleriyle birlikte akıcı zekâlarında azalma yaşamaya başlarlar; öte yandan bu yıllarda kristalize zekâları azalmaz aksine yaşlılık boyunca gelişmeye devam eder. Bu bilgiye dayalı olarak yaşlıların zekâlarında ciddi, güçlü, belirgin bir düşüşten söz edemeyiz, ancak zekâlarını kullandıkları alanlar ve biçimlerinin değiştiğini bilmemiz önemlidir. Dolayısıyla doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum