Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1155678

Başa çıkma tepkilerinin sağlık durumuna göre değişimi ile ilgili yapılan kişilerin sağlık alanındaki tehdit edici-korku uyandırıcı gelişmelere ilişkin bilgi alma ve görmez­den gelme eğilimlerinin alt gruplara ayrılarak incele­nen araştırmaya göre göre verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Bilgi almak isteyenlerin, bilgiden kaçınanlarla kar­şılaştırıldıklarında rahatsızlık, işlevsizlik ve huzur­suzluk açısından eşit düzeylerdedir. 

 Bilgi almak isteyenlerin bilgiden kaçınanlardan daha ağır şiddetteki sağlık sorunları ile ilgili olarak doktora başvururlar.

Doktorlarını ziyaretlerinin ardından geçen bir hafta boyunca bilgi almaya istekli olmayan gru­ba göre, bilgi almaya istekli olan grup, hem fizik­sel hem de psikolojik belirtilerinde daha çok azalma olduğunu belirtmişlerdir.

İlgisini başka yöne yönelten kişiler, tehdit edici bilgiyi almaktan kaçınamamaları yüzünden, daha sık tıbbi hizmet almakta ve böylece yaşadıkları stresi azaltabilmektedirler.

 

Başa çıkma tepkilerinin sağlık durumuna göre değişmeyeceği kanısına varılmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Araştırma sonuçları, bilgi almak isteyenlerin bilgiden kaçınanlardan daha hafif şiddetteki sağlık sorunları ile ilgili olarak doktora başvurduklarını, bilgi almak isteyenlerin, bilgiden kaçınanlarla kar­şılaştırıldıklarında rahatsızlık, işlevsizlik ve huzur­suzluk açısından eşit düzeylerde olduklarını göster­miştir. Doktorlarını ziyaretlerinin ardından geçen bir hafta boyunca bilgi almaya istekli olmayan gru­ba göre, bilgi almaya istekli olan grup, hem fizik­sel hem de psikolojik belirtilerinde daha az azalma olduğunu belirtmişlerdir. Bilgi almaya istekli kişiler, tehdit edici bilgiyi almaktan kaçınamamaları yüzünden, daha sık tıbbi hizmet almakta ve böylece yaşadıkları stresi azaltabilmektedirler.

.

Yorumlar
  • 0 Yorum