Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1155913

Aşağıdakilerden hangisi Murray’ın ihtiyaç kavramı ile ilgili doğru bir bilgidir?


 Murray da bahsettiği ihtiyaçlar Maslow gibi bir piramitle simgelemektedir.

 İhtiyaçlarının altında yatan sebebin aslında insanın varlığını sürdürebilme isteği olduğunu belirtmiştir.

 Yirmi temel ihtiyaç barındırmaktadır. Bunlar birbirinden daha etkili olmayıp her biri yerine ve kişiye göre baskınlık gös­termektedir.

 İnsanların evrensel olarak özerklik, yetkinlik ve ilişkili olma şeklinde ifade edi­len üç temel psikolojik ihtiyaca sahip olduğunu belirtir.

 Bütün ihtiyaçların birbirinden bağımsız olduğunu belirtir.


Yanıt Açıklaması:

İhtiyaçlarının altında yatan sebebin aslında insanın varlığını sürdürebilme isteği olduğunu belirten kuram Glasser’ın seçim kuramındır. İnsanların evrensel olarak özerklik, yetkinlik ve ilişkili olma şeklinde ifade edi­len üç temel psikolojik ihtiyaca sahip olduğunu belirten kuram ise öz belirleme kuramıdır. Muuray’ın ihtiyaç kuramına göre insan, içinde 20 tane temel ihtiyaç barındırmaktadır. Bunlar birbirinden daha etkili olmayıp her biri yerine ve kişiye göre baskınlık gös­termektedir. Murray’ ın saptadığı 20 ihtiyaç; kabul etme, başarı, dostluk, saldırganlık, bağımsızlık, karşıt tepki kurma, savunma, yüceltme, hükmetme, kendi­ni sergileme, zarardan kaçınma, vericilik, küçük düş­mekten kaçınma, düzen, oyun ve eğlence, reddetme, cinsellik, zevk, yardım alma ve öğrenme olarak sıra­lanmaktadır. Sıralanan bu ihtiyaçlar her bireyde de­ğişik yoğunlukta ve derecede bulunmaktadır. Mur­ray, bütün ihtiyaçların arasında ilişki ve etkileşim bulunduğunu, bazen birbirlerini engelleyici bazen de tetikleyici olabildiklerini ifade etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum