Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1158792

I. Gelişimin doğal bir parçası olan yaşlanma sürecinde, yaşlandıkça yerine getirilmesi gereken görevler vardır. Bu dönemde birey, benliği ile ne kadar bütünleşmiş ve geçmiş yaşantılarından ne kadar mutlu ise geleceğe ilişkin o kadar umutlu olacaktır. 

II. Neugarten (1978), yaşlanmanın iki döneminden söz etmektedir. Bu dönemlerden biri, genç yaşlılar; 55-75 İkinci dönem olan yaşlı yaşlılar dönemi ise fiziksel etkinliğin daha sınırlı olduğu, 75 yaşın üzerindeki bireyleri ifade etmektedir.

III. Yaşlanmada hem olumlu hem de olumsuz bazı geçişler vardır. Yaşlı yetişkinler için olumlu geçişlere, birey için büyükanne ya da büyükbaba olmak örnek verilebilirken yüksek düzeyde stres içeren geçişlere ise eş ölümü, iş kaybı, emeklilik, önemli bir hastalık, kayıp ve yaş örnek verilebilir. 

IV. Fiziksel gerileme ve sorunların yaşandığı bu dönemde öznel iyi oluş, yaşlılar için önemli olan kavramlardan bir tanesidir.

V. Son yıllarda başlayan yaşlılarla yapılan iyi oluş çalışmalarından birisi, gelişmiş ülkelerde yaşlıların sağlık problemleri olmasına ve üretimde daha az bulunmalarına rağmen, yaşamlarından daha çok zevk aldığını, daha az stres yaşadıklarını, endişe ve öfkeyi orta yaştaki insanlardan daha az yaşadıklarını ortaya koymuştur.

Yaşlılarda İyi Oluş ve Yılmazlıkla ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur? 


Yalnızca I

I, II, IV

I, II, III, IV, V

III ve V

IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Yaşlılarda İyi Oluş ve Yılmazlıkla ilgili I, II, III, IV ve V şıklarının hepsi doğrudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum