Yaşlılarda Çatışma Ve Stres Yönetimi 2 Deneme Sınavı Sorusu #1403347

Aşağıdakilerden hangisi birincil bakıcılara ilişkin doğru bir bilgidir?


Yarı veya tam zamanlı olarak bir ücret karşılığında bakım veren kişilerdir.

Bakım işi ilgili mutlaka eğitim almış olmaları gerekmektedir.

Bu kişi­ler, yaşlıyla kan bağına sahip olmayan kişilerden olursa yaşlının yaşlılığa ya da hastalığına bağlı değişimlerinden duygusal olarak daha az etkilenirler.

Hizmet alanlarını belirleyip sınırlarını koyarlar.

Bakım verenlerin bakım verme konusundaki bilgilerinin yetersiz olması, evde bakılan kişilerin yaşam süre­lerinde kısalmaya neden olmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Birincil bakıcılar, aile içindeki üyelerden seçilen profesyonel olarak, bir gelir karşılı­ğında bu işi yapmayan ve yaşlı ile yaşayan veya yaşamayan bakıcılardır. Bu kişiler genel­likle evlat, eş veya yakın akraba olabilmektedir. Bakım işini gönüllü olarak ya da yaşlının bakacak kimsesi yoksa zorunlu olarak yapmak durumunda olan kişilerdir. Bakım işini yü­rütmekten dolayı herhangi bir karşılık almazlar. Manevi olarak doyum yaşamaya çalışır­lar. Yıpranma payları daha yüksek olan bir gruptur. Gupta (2000) bakım veren ile bakım alan yaşlı arasındaki ilişki kalitesi arttıkça bakım yükünün azaldığını saptamıştır. Kadın bakıcılarda bakım yükü erkeklere oranla daha da azalmaktadır. Ayrıca kadın bakıcılar erkeklere oranla daha fazla yük algılamaktadırlar. Yaşlı bireyin sağlık sorunlarının artması bakıcı yükünün fazla algılanmasına neden olmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum