Yaşlılarda Davranış Sorunları Ve Uyum Deneme Sınavı Sorusu #1097674

Demans'la ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğru değildir?


Bunamadan birçok açıdan farkı vardır.

Bu hastalar öz bakım becerilerini kaybederler.

Sadece damar tıkanıklığına bağlı olarak ortaya çıkar.

Tedavi edilemeyen bir felç türüdür.

Sadece bellekle ilgili bir durumdur.


Yanıt Açıklaması:

Bir diğer adı bunamadır.

Demans, kronik ve genellikle ilerleyici olarakbellek ve zihinsel kapasitenin azalması ile bilişsel işlevlerden en az ikisinde bozukluğun olması durumudur (Akyar, 2011)

Çoklu damar yetmezliğine bağlı demans, çoklu damar yetmezliğine bağlı olarak beyinde yer alan atardamarlarda tekrarlanan ve genellikle geçici olarak kan akışının engellenmesi temelinde ortaya çıkan bilişsel işlevlerde/süreçlerde meydana gelen kayıp durumudur.

Demansın bu türüne halk arasında inme denilmektedir. Bu tür demans, yüksek kan basıncına sahip olan erkeklerde daha yaygın olarak gözlemlenmektedir (Santrock, 2012). Bu tür demansın belirtileri diğer demans türlerinden daha farklıdır. Bu tür demansta tıkanıklığın meydana geldiği beyin bölgesinin neresi olduğu belirtileri doğrudan etkilemektedir. Ancak en yaygın karşılaşılan belirtilerin iletişim, konuşma ve okuma yazma alanlarında beceri kaybı olduğu söylenebilir. Damarın açılması ile iyileşme hızlı bir şekilde gerçekleşir ancak kalıcı olan bazı işlev kayıpları gözlemlenebilir. Tedavi gerçekleşmez ise ilerleyen dönem içinde ciddi felç olgusu ile karşılaşılabilir.

Demansa sahip olan yaşlı yetişkinler özellikle yakın çevresindeki insanları tanıma ve kendilerine bakma becerilerini kısa sürede kaybederler.

Yorumlar
  • 0 Yorum