Yaşlılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1188446

  1. Yaşlılıkta iletişim imkânı ve becerisi azalır.
  2. Emeklilikle beraber yeni sosyal roller edinilir.
  3. Kimlik duygusunu kaybetme korkusu
  4. Eş ve akrabalarını kaybetme korkusu

Anadolu Üniversitesi'nde 2019- 2020 Öğretim yılında eğitime başlayacak olan "Tazelenme Üniversitesi" 60 yaş üzeri bireylerin yoğun ilgisiyle karşılaşmıştır. Eğitim süresince iletişim, hukuk, psikoloji, fizyoloji, akılcı ilaç kullanımı gibi teorik derslerin yanı sıra el becerisini geliştirmeye dayalı uygulamalı dersler de yer alacaktır. Yaşlı bireylere yönelik gerçekleştirilen bu hizmet yaşlılıkla birlikte görülen yukarıdaki psikososyal sorunlardan hangisi ya da hangilerini telafi etme bakımından önemli işleve sahiptir?


Yalnız I

I ve II

III ve IV

Yalnız IV

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Yaşlılıkta görülen bazı psikososyal rahatsızlıklar şöyledir:

Yaşlılıkta iletişim imkânı ve becerisi azalır: Yaşlılığın en önemli sorunu başkalarıyla,
çevreyle, yakınlarla, toplumla kurulup sürdürülen iletişimin kaybolmasıdır.

Emeklilikle beraber yeni sosyal roller edinilir: Yaşlı bireyi etkileyen sosyal değişimlerden biri de emekliliktir. Emeklilikle üretkenlik işlevi azalan ya da yok olan yaşlı birey, işe yaramazlık ve değersizlik duygularıyla yalnızlığa gömülmekte, toplumsal statü ve rollerin kaybı nedeniyle ruh sağlığı olumsuz yönde etkilenmekte, buna bağlı olarak suçluluk, öfke duyguları, depresyon, somatik ve paranoid yakınmalar ortaya çıkabilmektedir.

Kimlik duygusunu kaybetme korkusu söz konusudur: İnsanlarla ilişkiden yoksun kalmak, yakınları ve dostları kaybetme, bedeninin bir bölümünü, kişiliğin denetimini kaybetmek gibi durumlar insanın kimlik duygusunu sarsar. Bu nedenle hayatın son evresinde kişinin, bütünlüğünü, kendine olan saygısı ve onurunu koruyabilmesi büyük önem taşır. Yukarıdaki bahsi geçen hizmet bu kaygılarla baş etmede işlevsel olacaktır. Doğru yanıt E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum