Yaşlılarla Sosyal Hizmet Deneme Sınavı Sorusu #1372395

  1. Emeklilikle üretkenlik azalır.
  2. Yaşlılıkla iletişim becerisi zayıflar.
  3. Denetim korkusu ortaya çıkar.
  4. Kimlik duygusu sarsılır.
  5. Gerileme korkusu başlar.

Hangisi/hangileri yaşlılıkta görülen psikososyal rahatsızlar arasında yer alır?


I, II, III, IV ve V

I, II, IV ve V

II, III, IV ve V

III ve V

Yalnız V


Yanıt Açıklaması:

Yaşlılıkta görülen bazı psikososyal rahatsızlıklar şöyledir:

Yaşlılıkta iletişim imkânı ve becerisi azalır: Yaşlılığın en önemli sorunu başkalarıyla, çevreyle, yakınlarla, toplumla kurulup sürdürülen iletişimin kaybolmasıdır. Bu kayıp yaş­lının çevresinde bulunan eşinin, çocuklarının desteğinin, ilgisinin azalması ya da kişi ta­rafından bu şekilde yorumlanması biçiminde soyut düzeyde olabileceği gibi, eşin ölümü, çocukların evden ayrılması biçiminde somut düzeyde de olabilir.

Emeklilikle beraber yeni sosyal roller edinilir: Yaşlı bireyi etkileyen sosyal değişimler­den biri de emekliliktir. Yaşlının emekli olması, uğraş alanının bulunmaması ve eski top­lumsal ilişkilerini sürdürmemesi toplumsal iletişimi bozmaktadır. Emeklilikle üretkenlik işlevi azalan ya da yok olan yaşlı birey, işe yaramazlık ve değersizlik duygularıyla yalnız­lığa gömülmekte, toplumsal statü ve rollerin kaybı nedeniyle ruh sağlığı olumsuz yönde etkilenmekte, buna bağlı olarak suçluluk, öfke duyguları, depresyon, somatik ve paranoid yakınmalar ortaya çıkabilmektedir.

Denetimi kaybetme korkusu ortaya çıkar: Kişideki bedensel ve zihinsel işlevlerdeki kayıplar ve olumsuz­luklar kişiye denetimi elinde bulunduramama korkusunu yaşatacaktır.

Kimlik duygusunu kaybetme korkusu söz konusudur: İnsanlarla ilişkiden yoksun kal­mak, yakınları ve dostları kaybetme, bedeninin bir bölümünü, kişiliğin denetimini kay­betmek gibi durumlar insanın kimlik duygusunu sarsar. Bu nedenle hayatın son evresinde kişinin, bütünlüğünü, kendine olan saygısı ve onurunu koruyabilmesi büyük önem taşır.

Gerileme korkusu vardır: Son dönemde ölümle yüzleşen kişi, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden gerilediğini düşünür ve korkuya kapılır. Kişi, bu gerileme ile savaşmaya ve ger­çeklerle ilişki içinde olan somut benliğine sıkıca sarılmaya çalışırken manevi değerlerin gücüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar. Doğru yanıt C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum